VISOKE OTPREMNINE

INA će zbrinuti višak od 1500 radnika

 Željko Hajdinjak/CROPIX

ZAGREB – Uprava INA d.d. danas je donijela Odluku o utvrđivanju viška radnika i pokretanju zakonom predviđenog postupka u svrhu izrade Programa zbrinjavanja viška zaposlenika.

Program će obuhvatiti 1.500 zaposlenika što je oko 9 posto od ukupnog broja od 16.300 zaposlenika INA Grupe. INA će izraditi program poštujući socijalni dijalog sa sva tri sindikata. Suradnja i dijalog sa sindikatima nastavit će se tijekom provedbe programa.

„Glavni cilj Ine je da dugoročno održi svoj položaj u hrvatskom gospodarstvu. Želimo biti stabilan i pouzdan poslodavac i poslovni partner svojim dobavljačima i potrošačima. Kako bismo postigli ovaj dugoročni cilj, moramo povećati efikasnost u svim područjima poslovanja.

Nakon intenzivnog investicijskog ciklusa, INA mora riješiti pitanje viška zaposlenika. Pokretanjem ovog programa ostvarit ćemo nužne promjene u strukturi kompanije i broju zaposlenika te očuvati stabilnost Ine u sve zahtjevnijem poslovnom okruženju. Ističem da ćemo ovaj program realizirati na društveno odgovoran način i u dijalogu sa sva tri naša sindikata,“ izjavio je Bojan Milković, izvršni direktor Ine.

INA je donijela ovu odluku kako bi unaprijedila operativnu efikasnost. U protekle dvije godine INA je započela nekoliko optimizacijskih mjera radi osiguranja razvoja kompanije. Dok su druge naftne kompanije u regiji istovremeno usmjerene na snažno smanjenje troškova, prije svega otpuštanjem zaposlenika, INA se usmjerila na strateške investicije i druge mjere ušteda. Usporedne analize su pokazale da INA ima preveliki broj zaposlenika. Sve složenije tržišno okruženje iziskuje rješavanje i ovog pitanja. Primjerice, oko 25 posto zaposlenih u Ini radi na korporativnim i administrativnim poslovima, dok je prosjek naftnih kompanija u svijetu oko 10 posto.

INA će zaposlenicima obuhvaćenima programom osigurati u prosjeku veće otpremnine od onih iz prethodnih programa zbrinjavanja. Uz otpremnine, INA će zaposlenicima u programu zbrinjavanja isplatiti naknadu plaće za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:08