UPITAN POVRAT

Ina imovinu u Srbiji neće nikada vratiti tužbama

Srpska strana tužbu smatra pravno neurednom jer ne postoji propis na koji se mogu pozvati

ZAGREB - “Problem imovine Ine u Srbiji treba se rješavati u sklopu sukcesije, a ne parnicama na trgovačkim sudovima”, smatra Sava Anđelković, pravni zastupnik Srbije u sudskom sporu koji Ina vodi pred Trgovačkim sudom u Beogradu za povrat 167 crpki ili odštetu od 190 milijuna eura.

Devet godina suđenja

Ina je tužbu podnijela još 2001. godine, a 17. rujna bi se na Trgovačkom sudu trebalo održati posljednje ročište. Devedesetih godina benzinske crpke Ine preuzeo je Beopetrol, a 2003. crpke je preuzeo ruski Lukoil kada je kupio Beopetrol. U samom Lukoilu tvrde kako se njih cijela tužba ne tiče, da su oni zaštićeni kupoprodajnim ugovorom, a pitanje sukcesije je stvar srpske Vlade.

Anđelković, za beogradski Blic, tvrdi kako su u procesu stvaranja Beopetrola poštivani svi pravni propisi Srbije o tome da se zatečena imovina Ine odlukom zaposlenih prenosi u imovinu Beopetrola. Ova je tvrtka osnovana krajem 1990. upravo s imovinom Ine. Hrvatska kompanija je tužbu podnijela prije privatizacije Beopetrola pravno osporavajući konstituiranje te tvrtke voljom nekadašnjih samoupravnih organa, koji su donijeli odluku o izdvajanju iz Ine svih nekretnina na tlu Srbije.

I Srbi tuže u Hrvatskoj

Anđelković je uvjeren kako Ina do svoje imovine ne može doći putem tužbe na Trgovačkom sudu.

- Ovdje je riječ o državnoj imovini koja se poslije raspada Jugoslavije našla na teritoriju Srbije. Mnoge tvrtke i ustanove iz Srbije također imaju imovinu u Hrvatskoj, pa postoji velik broj ovakvih tužbi pred hrvatskim sudovima - tvrdi pravni zastupnik Srbije. Srpska strana tužbu Ine smatra “pravno neurednom” jer ne postoji važeći propis na koji bi se mogla spozvati sa zahtjevom za odštetu ili povrat imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:27