PROBLEMI S OPSKRBOM

INA NASTAVILA ISPORUČIVATI PLIN PETROKEMIJI NAKON ŠTO JE KUTINSKA KOMPANIJA UPLATILA DIO DUGA 'Nema zastoja, postrojenja rade punim kapacitetom'

Pogoni Petrokemije u Kutini
 Miroslav Arbutina / HANZA MEDIA

Nakon desetak dana, Ina je danas ponovno počela opsrkbljivati kutinsku Petrokemiju plinom. Kratku obavijest o tome dala je sama Uprava Petrokemije, koja je na stranicama Zagrebačke burze objavila da je završilo razdoblje obustave isporuke Ininog plina.
"Uprava društva obavještava da je od ponedjeljka, 29. siječnja 2018., nastavljena isporuka prirodnog plina od Ine. Postrojenja za proizovdnju mineralnog gnojiva rade punim kapacitetom, sukladno planovima proizvodnje", stoji u priopćenju Petrokemije.
Tu su nam informaciju potvrdili i u Ini, u kojoj ističu da je predstavnicima dviju kompanija "trebalo neko vrijeme da postignu dogovor". Na nastavak pregovora s Inom ukazivali su u trenutku kada je Ina prekinula dotok plina kutinskom gubitašu i u samoj Petrokemiji.
Kako se danas moglo doznati u poslovnim krugovima, Inin plin prema Peterokemiji danas je krenuo zato što je visina duga kutinskog gubitaša prema Ini pala na manje od 100 milijuna kuna. Navodno je Petrokemija Ini platila više od 10 milijuna kuna za dospjeli dug za ranije isporučeni plin. O detaljima dogovora između dviju kompanija danas se nije moglo više saznati.
Ina je obustavila opskrbu Petrokemije plinom 18. siječnja u šest sati. Kao razlog obustave isporuke plina u objema kompanijama navodili su "probleme s naplatom dosad isporučenih količina". Iz Petrokemije su istakli i da su s drugim dobavljačem plina, PPD-om, dogovorili isporuku potrebnih količina tog energenta za rad u narednom razdoblju.
Inina obustava isporuke plina Pektrokemiji na noge je digla sindikate i udrugu branitelja u Petrokemiji, koji su upozorili da u toj kompaniji radi velik broj ljudi i da egzistencija mnogih u Kutini i Sisačko-moslavačkoj županiji ovisi o radu Petrokemije. Sindikalci i branitelji prijetili su akcijama, no nisu htjeli precizirati kojima. Uslijedili su brojni sastanci, od kojih je, po svemu sudeći, ključan bio onaj s Martinom Dalić, potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, te s ministrima Goranom Marićem i Tomislavom Ćorićem, u Banskim dvorima.
Iako je Ina ponovno odrvrnula plinski ventil prema Petrokemiji, odluka hoće li sudjelovati u dokapitalizaciji kutisnke tvrtke, kako doznajemo, još nije donijeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22