DIONIČARI

Ina od Vlade i MOL-a traži 1,5 milijardi kn

Ulaganje i upravljanje tvrtkom uvelike su iscrpili izvore financiranja, rekao je Zoltan Aldott
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Dva najveća dioničara Ine, hrvatska Vlada i MOL, na današnjoj glavnoj skupštini Ine ovlastili su Nadzorni odbor i Upravu Ine da donesu odluku o izdavanju zamjenjivih obveznica u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna kojima bi tvrtka financirala svoje daljnje investicije. Zamjenjive obveznice do 31. prosinca u cijelosti bi upisali Vlada i MOL. Ne iskupe li se obveznice koje vjerovnicima nose promjenjivu kamatnu stopu u roku od tri godine, pretvorit će ih se u dionice u omjeru jedan prema jedan.

Veliki dugovi tvrtke

Nakon skupštine predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott je objasnio kako su ulaganja i upravljanje tvrtkom toliko iscrpili izvore financiranja da Ina nije mogla financirati svoje porezne dugove, a kamoli financirati daljnja ulaganja. Prema njegovim riječima, ovo je najjeftiniji i najbrži način da tvrtka dođe do potrebnog svježeg kapitala jer visina duga iznosi 50 posto vrijednosti ukupnog kapitala tvrtke koja nije u stanju podići dugoročne kredite. Koliko će Vlada u ovom slučaju preko instituta zamjenskih obveznica isplatiti novca Ini, još nije poznato. No, ako bi se dogovorili da Ini posude željenih 1,5 milijardi kuna, Vlada bi trebala isplatiti oko 750 milijuna kuna.

Bojan Milković, glavni izvršni direktor Ine, dioničarima je rekao da je 2009. godinu Ina završila s gubitkom od 394 milijuna kuna.

Nema plina za DIOKI

Kada se tome pridodaju gubici iz prošlih godina, ukupni gubitak tvrtke je 631 milijun kuna. Aldott je posebice naglasio problem Ininih dugovanja državi.

- To se ne može tolerirati. U ovom trenutku Ina više nema novodospjelih dugova prema državi. Državi smo u studenom 2009. dugovali više od dvije milijarde kuna, što je sada smanjeno na 250 milijuna, što ćemo u ratama vratiti u sljedećih šest mjeseci - rekao je Aldott. Odlučan je i da Ina naplati svoja potraživanja. Tvrdi kako Ina ozbiljno razmišlja da tvrtki DIOKI obustavi isporuku plina.

- To je nezgodna situacija. DIOKI nam je dužan 120 milijuna kuna jer prošlu godinu nije plaćao isporučeni plin. Mi ne možemo dopustiti da dug i dalje raste. Pregovaramo s DIOKI-jem, ali ne budu li postojale garancije za plaćanje, morat ćemo obustaviti isporuku - kaže Aldott.





Plin uskoro 12% skuplji?

Ina je Vladi poslala zahtjev za povećanje cijene plina namijenjeog kućanstvima za oko 12 posto, ili oko 20 lipa po prostornom metru, otkrio je Bojan Milković. On je rekao da Ina trpi goleme gubitke jer uvozni plin prodaje po cijeni domaćeg. Prošle godine plinsko je poslovanje Ini donijelo 1,11 milijardi kuna gubitka. “Prema aneksu glavnog ugovora o plinskom poslovanju, Ina ima pravo tražiti povećanje cijene plina za tarifne kupce. Dalje je stvar Vlade hoće li to dozvoliti”. Aldott dodaje kako je plin burzovna roba. Plin je za kućanstva poskupio početkom godine, a Ina distributerima naplaćuje plin 1,7 kn po prostornom metru.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:58