PORUKA GREENPEACEU

INA odgovorila aktivistima: ‘S mjesta potonuća platforme uklonjene su sve potencijalno onečišćujuće tvari‘

Ističu da na toj lokaciji više ne postoji nikakva opasnost, ni za ljude, ni za okoliš.

Inina platforma, ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/cropix/

Iz Ine su u utorak reagirali na performans Greenpeacea, poručivši da transparentno izvještavaju nadležne institucije i javnost o poduzetim koracima vezano uz potonulu platformu Ivana D u Jadranu, da su s mjesta potonuća uklonjene sve potencijalno onečišćujuće tvari i nema opasnosti.

Nekoliko aktivista Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije ranije danas su ispred sjedišta Ine u Zagrebu postavili 6-metarsku skulptur Umjetnički grebe i izjavili da su nezadovoljni ‘nebrigom i odugovlačenjem s uklanjanjem potonule platforme plinske Ivana D s dna Jadranskog mora‘.

Reagirajući na navode Greenpeacea, iz Ine su večeras priopćili da kao odgovorna kompanija kontinuirano i transparentno izvještaju nadležne institucije i javnost o svim koracima koje poduzima vezano uz potonuće platforme Ivana D.

Ističu da na toj lokaciji više ne postoji nikakva opasnost, ni za ljude, ni za okoliš.

Dodaju da su s mjesta potonuća platforme Ivana D uklonjene sve potencijalno onečišćujuće tvari, a krajem lipnja ove godine bušotina je trajno sanirana i stavljena u trajno sigurno stanje u skladu s najvišim standardima struke.

Na lokaciji je preostala samo čelična konstrukcija platforme oko koje je u zadnjih dvadeset godina razvijeno morsko stanište, a izvlačenjem platforme, to stanište u potpunosti bi se uništilo, kažu iz Ine.

"Iskreno nas čudi inzistiranje Greenpeacea upravo na modelu sanacije konstrukcije platforme koji može imati najveći štetan učinak na živi svijet na ovoj lokaciji", dodaju .

U idućih nekoliko mjeseci nova sveobuhvatna studija utjecaja na okoliš

Podsjećaju da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 7. travnja 2023. donijelo Rješenje u kojem se traži provođenje daljnjeg postupka procjene utjecaja na okoliš metalne konstrukcije platforme.

"Tako se u idućih nekoliko mjeseci planira završiti nova sveobuhvatna studija utjecaja na okoliš, koja će u obzir uzeti obje mogućnosti - mogućnost vađenja olupine s biološkim obraštajem na kopno ili prenamjena u umjetni greben na morskom dnu. Navedena studija bit će osnova za provođenje postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš u, okvirno, slijedećih godinu dana", ističu iz Ine.

Bilo kakvo postupanje suprotno navedenom "bilo bi ishitreno i potencijalno bi rezultiralo nenadoknadivom štetom u podmorju Jadrana na ovom području", dodaje se u priopćenju.

Također, ocjenjuju iz Ine, to bi bilo protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša, vezanim za zahvate koji imaju znanstveno dokazanu ili pretpostavljenu vjerojatnost štetnog i trajno štetnog utjecaja na okoliš, a osobito na sastavnice okoliša – bioraznolikost i krajobraz. Napominju da je "zahvat izvlačenja konstrukcije platforme takav slučaj".

U priopćenju se zaključno ističe da će Ina "djelovati u skladu sa zakonskim okvirom te će postupiti u skladu s Rješenjem o procjeni utjecaja na okoliš u ovom predmetu".

Plinska platforma Ivana D je bila u pogonu od siječnja 2001., a potonula je u prosincu 2020. u sjevernom Jadranu. Nalazi se na dubini od 41 metra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:51