OPSKRBA TRŽIŠTA

INA: ‘Opskrbljujemo se vlastitom proizvodnjom, a ne derivatima iz Mađarske. Tamo čak izvozimo‘

U INA-i ističu da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena jer kontinuirano osiguravaju opskrbu svojih kupaca

Rafinerija nafte Rijeka/Arhivska fotografija

Iz INA-e su priopćili da zbog velikog interesa javnosti vezano uz temu opskrbe goriva te, kako navode, brojnih neprovjerenih i netočnih informacija koje se iznose u javnosti, žele istaknuti neke činjenice.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka INA osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti. U 2021. INA je iz Mađarske uvezla samo 1,3% derivata od ukupno prodanih količina derivata, a trend je sličan i u 2022. Istovremeno, INA je i izvezla u Mađarsku 0,7% ukupno prodanih količina derivata u 2021. Dakle, INA se ne opskrbljuje derivatima iz Mađarske, kako se plasira u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, već uglavnom vlastitom proizvodnjom u rafineriji pridonosi stabilnosti opskrbe tržišta.

U skladu s navedenim potpuno je tržišno opravdano da se u određivanju cijena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cijena nafte Brent te odnos tečaja kune i dolara.

Nadalje, govori se o nužnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka, stoga ponovno ističemo, kao što smo to učestalo komunicirali u posljednjih nekoliko mjeseci, da Rafinerija nafte Rijeka kontinuirano prerađuje naftu od ožujka, kada je završio redoviti remont, i radi u maksimalnom kapacitetu.

Također ovim putem želimo ponovno istaknuti da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena jer INA kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Isto tako moguće je da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete. U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva na niti jednom maloprodajnom mjestu", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2022 22:07