NAJAVA OTKAZA

Ina otpušta polovicu radnika na plinskim i naftnim poljima?

Ina priznala da radi na smanjivanju troškova i reorganizaciji djelatnika u pogonima, ali za sada o otkazima šuti
 Wolf/CROPIX

KOPRIVNICA, ZAGREB - Gotovo polovica od 132 radnika Ine na plinskim i naftnim postrojenjima u Podravini, najvećima u Hrvatskoj, uskoro bi mogla ostati bez posla!

Traže pomoć

Upozoravaju na to djelatnici Ine u dramatičnom pismu što su ga uputili novinarima i saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Milinkoviću, tražeći od njega da lobira kod premijerke Kosor da to spriječi. Prema tom pismu, od 132 zaposlena na bušotinama i plinskim poljima u Podravini, na poslu će ostati samo 71 radnik. Takva sudbina, po svemu sudeći, čeka Inine plinske i naftne pogone diljem Hrvatske. Te nam je brojke prošli tjedan neslužbeno potvrdilo nekoliko Ininih zaposlenika u Podravini.

- Tko će sljedećih mjeseci ostati bez posla odlučit će tim na čelu sa Željkom Belošićem, koji je s mjesta direktora Naftaplina otišao s milijunskom otpremninom pa se zaposlio kao savjetnik u MOL-u. Njegov fantomski tim obilazi teren, ispituje, procjenjuje i zaključuje da buštine, naftna i plinska polja, mogu raditi bez ljudi - upozoravaju ogročeni radnici.

Bez odluke o otkazima

Zaposlenici zaključuju kako je Belošićev tim obišao sve pogone i zaključio da će tamo ubuduće raditi nešto više od polovice radnika. Oko 60-ak nas je viška, ističu.

Plinska stanica Gola kod Koprivnice prema tom je prijedlogu predviđena za rad bez posade. No što ako se dogodi neki incident, ili havarija. Iz Ine tumače kako je riječ o projektima smanjenja troškova i optimizacije proizvodnje.

Brojke o višku radnika ne potvrđuju niti opovrgavaju. - Analiza poslovanja zbog optimizacija unutar djelatnosti još je u tijeku te ne postoji odluka o smanjenju broja radnika na tim postrojenjima - stoji u odgovoru INA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 07:43