TRŽIŠTE

Ina vraćena na burzu, tajni igrači koji kupuju dionice nisu otkriveni

 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Dionica Ine jučer je, nakon dva tjedna obustave trgovanja, na Zagrebačkoj burzi imala najveći pad i umalo najveći promet. Zbog pada cijene većeg od 10 posto u odnosu na posljednju cijenu od petka, 25. ožujka, trgovanje Inom blokirano je nepunih sat vremena nakon početka burzovnog dana.

Dva sata kasnije je nastavljeno, a Ina je i opet, premda s padom cijene, bila glavna zvijezda gotovo do potkraj trgovanja, kad ju je u tijesnom “foto finišu” ipak pretekao HT, ali za samo 114.387 kuna.

Niz pretpostavki

Hrvatska je zbunjena. Što se u međuvremenu dogodilo da je Hanfa sada odjednom dopustila trgovanje?

Odgovor na to pitanje jučer nije bio dostupan. Jedna od najuvjerljivijih pretpostavki jest da je Ina “puštena” na burzu kako bi se vidjelo hoće li ti tajni igrači nastaviti kupovati njezine dionice. U financijskim su krugovima tim događajima zbunjeni jer, kažu, kako cijela akcija Hanfe i Vlade u protekla dva tjedna nije imala smisla niti je donijela rezultate.

Povlačenje ograničenja

Blokada trgovanja nije razotkrila eventualne MOL-ove igrače niti je istraga dovršena, a Vlada je objavom pa povlačenjem ograničenja kupnje Ine na 49 posto samo dokazala vlastitu zbunjenost, a Hanfa obustavom nije ništa postigla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:10