NEMA NI TRENINGA NI OPREME

INCIDENT O KOJEM BRUJI POLA OSIJEKA Vatrogasac pao u otvor cijevi i cijeli se polomio, poslije se utvrdilo da je usred radnog vremena bio mrtav pijan

 
Arhivska fotografija
 Vlado Kos / CROPIX

11. listopada oko 1:30 vatrogasac I. V. iz Osijeka pao je za svog radnog vremena u otvor tzv. spusnice, cijevi kojom se vatrogasci spuštaju kad idu na intervenciju. U krvi je imao oko 1,8 promila alkohola i Hitnom pomoći prevezen je u bolnicu gdje je utvrđeno da ima nekoliko napuknutih kralježaka, ozljedu pete te posjeklinu na glavi, doznaje Glas Slavonije.

Pero Čeman, zapovjednika JPVP Osijek, kazao je kako je taj vatrogasac cijeli svoj radni vijek u postrojbi.

Ovaj slučaj iznio je na površinu probleme koji su već neko vrijeme prisutni u JVP Osijek. Glas Slavonije u posjedu je anonimnog pisma u kojem stoji da su zbog ušteda ugašeni timovi za spašavanje iz dubina i s visina, ronilački tim te tim za rad s opasnim tvarima, indikacijskom opremom i vozilom kojeg nema do Zagreba.

'Tim za spašavanje iz dubina i s visina također je ugašen, oprema, užad neatestirana i nesigurna za rad. Za primjer navodimo intervenciju u Čepinu, kamo je postrojba poslala samo dva djelatnika na izvlačenje unesrećenih, od kojih ni jedan nije osposobljen za takav tip događaja, a smjena zbog nerada i nemara zapovjednika nije imala dovoljan broj vatrogasaca. Tim, također, više ne trenira, jer je to ušteda', navodi se u anonimnom pismu vatrogasaca koje je poslano na adresu ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića.

Također u pismo se navodi da 'zapovjednik mimo Zakona o vatrogastvu naplaćuje intervencije otklanjanja neposredne opasnosti za ljude i imovinu iako isti zakon to ne dozvoljava te da vatrogasci, kako bi se smanjio trošak, ne odrađuju obvezni trening, a zbog istog se razloga ne servisiraju oprema i vozila'.

Zapovjednika JPVP Osijek, Pero Čeman rekao je da su to sve neistine.

'Vatrogasci imaju i tjelesne aktivnosti, i nastavu, i provjere. Bude li Glas Slavonije objavljivao dezinformacije, više neće dobivati informacije', kaže Čeman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:05