VELIKI GUBICI

INDEX.HR TRAŽI POKRETANJE PREDSTEČAJNE NAGODBE Dvije Babićeve tvrtke duguju 2,4 mil. kuna

 Goran Mehkek / CROPIX

Tvrtka Index portal d.o.o., koja se veže uz poslovanje internet portala Index.hr, zatražila je nakon više od 300 dana blokade računa, pokretanje predstečajne nagodbe. Tvrtka je prijavila ukupan dug u visini od 1,9 milijuna kuna, od čega većina otpada na obveze prema državi u visini od 1,1 milijun kuna.

No, postoji još jedna tvrtka preko koje je Matija Babić pokrenuo poslovanje portala, a zove se Prva stanica d.o.o. Ta je tvrtka u blokadi još od 2011., odnosno više od tisuću dana. Pokušala je lani ući u predstečajnu nagodbu, ali nije dostavila potrebnu dokumentaciju, pa je pokrenut stečaj. Postavlja se pitanje zašto nije dostavljena potrebna dokumentacija. Ta tvrtka, naime, bilježi dug prema državi u visini od 1,3 milijuna kuna.

Dakle, tvrtke povezane s portalom Index.hr državi duguju ukupno oko 2,4 milijuna kuna. Zašto portal koji osuđuje predstečajne nagodbe i sam traži pokretanje iste takve nagodbe?

Proziva druge zbog otpisa dugova, a i sam traži da mu se oprosti dio duga prema državi? Jer, u Planu financijskog restrukturiranja tvrtka Index portal traži otpis zateznih kamata na dug za PDV u visini od 120 tisuća kuna!

Dakle, otpis duga državi.

Poslovanje tog portala inače se odvija preko još jedne tvrtke: Index promocije. Zanimljivo je i to kako je 2010. Index portal s oko 2,3 milijuna kuna kredita financirao Index promociju.

U te dvije tvrtke kao direktorica se vodi Vana Šalov. U Index promociji bilo je prijavljeno šest zaposlenih 2012., dok je u Index portalu bilo 11 zaposlenih, što je manje u odnosu na godine ranije.

Index promocija jedina nema blokiran račun, a 2012. prijavila je ukupne prihode od 7,8 milijuna kuna te rashode od 7,8 milijuna kuna.

Godinu je završila s gubitkom od 76,9 tisuća kuna.

Tvrtka Index portal u uvodu zahtjeva za pokretanje nagodbe navodi da su se našli u problemima u razdoblju od 2011. do 2013. te da je to posljedica loše gospodarske situacije u Hrvatskoj.

Ističu također da su važan portal “koji nije samo prikaz skupine financijskih podataka i pokazatelja već ima puno veću težinu i važnost danas u Hrvatskoj”. Pobrojali su i neke afere koje su otkrili: Imostroj, Vepar, Hypo…

Ali brojke ne idu u korist portalu Index jer su lani završili godinu s gubitkom od 257 tisuća kuna. Usporedbe radi, u 2012. gubitak je bio 48 tisuća kuna, stoji u izvješću o financijskom stanju i poslovanju te tvrtke.

Prihodi su u 2013. iznosili 654,6 tisuća kuna, dok su godinu ranije dosegnuli gotovo 1,6 milijuna kuna. Visina prosječnih mjesečnih troškova redovnog poslovanja u zadnjih godinu dana bila je 52,39 tisuća kuna.

Nedostatak likvidnih sredstava na kraju 2013. iznosio je 428,5 tisuća kuna. Jedini dužnik Index portala je društvo Index promocija, zaduženo za prodajne aktivnosti, od kojeg potražuje 1,3 milijuna kuna.

Predlažu Plan financijskog restrukturiranja Index portala kojim žele smanjiti zaduženost i skratiti broj dana naplate potraživanja. Ukupna zaduženost te tvrtke je 1,9 milijuna kuna. Planom restrukturiranja predlaže se otpis zatezne kamate, te otplata tog duga u roku od tri godine u mjesečnim ratama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:59