SPIRALA POSKUPLJENJA

Industrija u strahu zbog divljanja cijene plina: ‘Jako će rasti cijene, Vlada će morati reagirati‘

Ako se ovakav rast cijene na svjetskim burzama nastavi, neće nikome biti dobro, kažu u Udruzi Croatiastočar
 Božidar Vukičević/Cropix

Cijena plina na europskim burzama nikad nije bila veća, a najavljeno je poskupljenje električne energije. Rastu cijene i svih ostalih energenata. Na referentnoj burzi za europsko plinsko tržište, nizozemskom TTF-u, plin u ovom trenutku ima gotovo pet puta višu cijenu u odnosu na početak godine.

Što se tiče Hrvatske, još nije došlo do ozbiljnijih poremećaja, ponajprije zato što industrijske tvrtke imaju važeće ugovore s opskrbljivačima energije, a opskrbljivači još imaju zalihe. Međutim, utjecaj poskupljenja tih dvaju energenata - bude li dugoročno - teško će se moći izbjeći. Do sada, koliko je poznato, jedina je od industrijskih tvrtki proizvodnju smanjila Petrokemija, ali tu je riječ o redovitom sezonskom remontu.

U Hrvatskoj, osim Petrokemije, zapravo i nema industrijskih potrošača kojima bi prirodni plin, uz to što je energent, bio i sirovina, pa tako i značajno cjenovno utjecao na konkurentnost proizvodnje.

Neće nikome biti dobro

Igor Grozdanić, direktor sektora energetike u Turbomehanici iz Kutine, pojašnjava da je pet razloga što je došlo do ovolikog poskupljenja nabavne cijene plina:

"Prvi je smanjenje zaliha plina u skladištima za četvrtinu u odnosu na petogodišnji prosjek, drugi su političke igre oko Sjevernog toka 2, treći je porast potražnje na azijskim tržištima, četvrti su rekordne cijene taksi na emisije CO2 i peti su nikad manja ulaganja u plinska nalazišta u Europi".

Uglavnom, cijena plina neće se mijenjati do 1. travnja 2022., a Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, uvjeren je da neće biti ni nestašice plina. Plin, smatra Pudić, neće poskupjeti do 1. travnja jer je tako ugovoreno, ali će vjerojatno poslije doći do određenih korekcija.

Pudić dodaje da će rast cijena plina i električne energije zasigurno utjecati na poslovanje hrvatskih industrijskih tvrtki te da će se morati razmišljati o načinu na koji treba reagirati prema industrijskim tvrtkama. "Poskupljenje njihovih proizvoda odražava se na krajnje potrošače. Ako se ovakav rast cijene na svjetskim burzama nastavi, neće nikome biti dobro.

Kada cijena nekog energenta dosegne razinu iznad podnošljive, onda potrošači razmišljaju o prelasku na druge energente. Vrlo je vjerojatno da ovoliki skokovi nisu posljedica samo povećane potražnje nego tu ima određeni dio špekulacija. Uvijek treba znati da svaki poremećaj traje privremeno, tako da kad-tad mora doći do korekcije cijena", kaže Pudić.

Utjecaj na poslovanje

On napominje da je veća potražnja za plinom nastala zato što se počelo s gašenjem termoelektrana. "Kad dođe do veće potražnje za plinom, onda rastu i njegove cijene. Naravno da to utječe na rast cijena i drugih energenata, a sve skupa utječe na tržišne odnose. Sve to utječe i na poslovanje industrijskih tvrtki koje zbog više cijene energenata poskupljuju cijenu svojih proizvoda", objašnjava Dalibor Pudić.

Mladen Šarlija, predsjednik Uprave HSTeca iz Zadra, nada se da će se spirala poskupljenja uskoro zaustaviti jer mnogi kupci nemaju sluha za ugradnju porasta cijena energenata i sirovina u krajnje proizvode. Šarlija pojašnjava, ako vam proizvod poskupi, onda kupci usporavaju narudžbe i traže alternativne dobavljače.

"Nas rast cijene plina ne pogađa toliko jer smo u pogonu vezani za električnu energiju, čije je poskupljenje najavljeno. Naravno da će nas poskupljenje električne energije pogoditi ako do njega dođe ove zime ili na proljeće. Jedino se nadamo da neće doći do drastičnog povećanja cijene električne energije. Alternativnih rješenja nemamo", napominje Šarlija.

Saponia je kao svoju strategiju poslovanja odredila smjer smanjenja visoke potrošnje energije. "Električna energija bilježi rast tarife od oko 52 posto u drugoj polovici ove godine. Taj neplanirani rast cijene električne energije svakako će troškovno negativno utjecati i na poslovanje Saponije.

Rast cijena plina nas još više zabrinjava jer su najave kretanja cijena plina u sljedećem razdoblju značajno veće nego u trenutno važećem ugovoru,. Trošak rasta energenata nismo u mogućnosti prebaciti na cijenu gotovog proizvoda, nego će ga morati podnijeti Saponia", pojašnjava Predsjednica Uprave Saponije Dajana Mrčela.

Predsjednik Uprave Čateksa iz Čakovca Davor Sabolić napominje da Čateks ima dvogodišnje ugovore s opskrbljivačima plina i električne energije, tako da u ovom trenutku pa sve do druge polovice iduće godine imaju ova dva energenta po cijenama otprije godinu i tri mjeseca.

"Nama je cijena energenta u ukupnim troškovima oko pet posto, a kad nas zakači poskupljenje, taj udjel će biti 10 posto. Što se tiče opskrbe plinom, tu nemamo alternativu, a u dijelu električne energije namjeravamo investirati u gradnju solarne energane na krovovima naših proizvodnih hala. Pogotovo što se taj dio podupire", kaže Davor Sabolić.

Cijena mesa

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, udruge koja okuplja srednje i velike tvrtke iz prehrambenog sektora, kaže da još nema značajnijih poremećaja u proizvodnji prehrambenih kompanija, ali da je situacija vezana uz poskupljenje energenta i gotovo svih sirovina vrlo složena.

"Sve naše članice su zabrinute jer ne znamo što će se dogoditi do kraja godine. Ako se ovakva situacija nastavi, očito će morati doći do poskupljenja prehrambenih proizvoda, a to će direktno utjecati na standard građana i na njihovu kupovnu moć. Neke tvrtke kojima istječu ugovori o opskrbi električnom energijom već očekuje poskupljenje električne energije.

Zato se od Vlade RH očekuje određena intervencija. U suprotnom će se to poskupljenje, a pogotovo u situaciji kad rastu i ostali ulazni troškovi, morati ugraditi u krajnji proizvod", pojašnjava Bobetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2022 02:57