BEROŠ O KORONA KRIZI

‘Infektivna je gotovo puna. Ukidanje svih mjera? Pogledajte Dansku, Englesku i Portugal...‘

Govorio je o pandemiji koronavirusa, situacijama iz Krapinskih toplica i Sinja, cjepivu, najavljenom Festivalu slobode...
Vili Beroš
 Damir Krajač/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost u emisiji RTL Danas.

Govorio je o pandemiji koronavirusa, situacijama iz krapinskih toplica i Sinja, cjepivu, najavljenom Festivalu slobode te koječemu drugom vezanom za covid-19.

Najprije škola u Krapinskim toplicama, sada Sinj. Hoće li biti ovakvih slučajeva sve više, što onda?

Želio bih apelirati na zdravi razum. Naime, kao kad se vozimo avionom, želimo da upravlja pilot, a kad odemo negdje na ručak, željeli bismo da nam kuha kuhar, tako isto odgovore na ovaj globalni izazov moramo prepustiti struci. Jedino je struka ta koja može definirati naš odgovor na kretanje virusa. Ukoliko je HZJZ donio jasne upute koje se odnose na suzbijanje širenja COVID infekcije u školama, moramo ih se pridržavati. To je ujedno i stav europske i svjetske zajednice. Dakle, maske koje su komplementarne drugim mjerama, a to je održavanje distance i higijena, one apsolutno štite od širenja virusa.

Raste broj zaraženih učenika, je li ovo put prema online nastavi?

Ne bih rekao u ovom trenutku, međutim, upravo činjenica koja je očekivana - da dolaskom u školske učionice i radna mjesta naraste broj oboljelih dodatno naglašava potrebu mjera. Maske će moguće spriječiti veći porast infekcija u školskim klupama. U ovom trenutku na početku ili već malo dalje, u 4. valu... prerano je razmišljati što i kako će biti. Sami znate da od prvog dana iz dana u dan pratimo epidemiološku situaciju, prilagođavamo se istoj uvodeći nove mjere.

Cjepivo je dostupno punih 9 mjeseci, cijepio se tko hoće - treba li ukinuti sve mjere i živjeti s koronom?

Kada je 4. val tu, mislim da ova igra ima svoja pravila. Apsolutno nije moguće razmišljati o ukidanju svih mjera. Naime, jasno se zna kada se o tome može razmišljati. Pogledajmo Dansku, Englesku, Portugal. Postigli su procijepljenost veću od 80 posto i žive gotovo normalno. Isto smo mogli postići i mi, međutim nismo. Moramo se zapitati zašto i zašto ne želimo povratak u staro normalno. Cijepljenje je pravi izlaz iz te krize. S tim da bih želio naglasiti - imamo jako dominantnu delta varijantu. Kada je cjepivo dizajnirano, ono nije dizajnirano za tu novu varijantu. Rekao bih da čitava svjetska populacija ima iznimnu sreću što od mutacije štiti, ali ne onako kako smo mislili, ne onako kao što će štititi ono novo cjepivo koje će biti dizajnirano upravo za delta varijantu. Htjedoh reći da imamo sreću kao svjetska populacija jer moglo dogoditi da cjepivo ne djeluje na nove varijante. Tada bismo bili izloženi novoj pogibelji.

To je ono što i antivakseri govore, dakle tu vide nekakvo rješenje, odbijaju cjepivo, to oni spominju...

Apsolutno ne. Rekli smo štiti, ne stopostotno. Mislili smo ispočetka da će biti preko 95 posto, međutim ono je manje. Iznad 80 posto. Međutim, štiti dokazano od najtežih oblika bolesti i smrti. Iskoristimo to. Moglo je biti i drugačije.

COVID potvrde u zdravstvenom sustavu od 1. listopada. Koliko će trajati prijelazno razdoblje?

Teško je reći u ovom trenutku, ali na početku bih želio nakon svih komentara koji se sreću medijskom prostoru, reći da nas COVID potvrde ne dijele. One nas ujedinjavaju u zajedničkom cilju osiguravanja sigurnosti u sustavu. Ne vidim alternativu u ovom trenutku. Kao čelnu osobu tog resora, zadatak mi je osigurati optimalne uvjete za liječenje bolesnika.

Hoće li to biti mjesec dana kada će testove plaćati necijepljeni i liječnici iz svog džepa?

Razmišljali smo o prijelaznom periodu, koliki će biti to u ovom trenutku ne mogu reći. Ne bih želio da itko to plaća iz svog džepa. Sigurna mogućnost je cijepljenje. Prema tome ne vidim razloga, poglavito oni koji rade u zdravstvenom sustavu koji bolesnicima mogu prenijeti infekciju, da se ne žele cijepiti. Ali imaju alternativu. Nismo uveli obavezu, nismo željeli izazvati revolt. Svima smo željeli omogućiti različite opcije da dođu na posao zadovoljavajući osnovne uvjete.

Obveznog cijepljenja u zdravstvu neće biti?

U ovom trenutku ne. Ne znam što nam nosi budućnosti. U svakom slučaju, naš stav od početka, već godinu i nešto je ne uvoditi striktne obaveze nego djelovati edukativno i mogućnosti kao što COVID potvrdom pokušavamo napraviti.

Kakva je situacija u bolnicama?

Infektivna klinika gotovo je puna. To je bio razlog što se sastala ekspertna skupina stožera i Ministarstva zdravstva i razradili smo, nešto modificirali plan za zagrebačku regiju dok je plan za ostale regije ostao isti. Spremni smo za povećanje brojeva, no iskreno se nadam da do većeg povećanja neće doći jer ipak moramo uzeti u obzir da smo postigli procijepljenost od 52,4 posto što bi moglo utjecati i na intenzitet i duljinu ovog 4. vala. Nadajmo se da će tako i biti.

Kada se kreće s potvrdama u sustavu socijalne skrbi, kada škole?

U ovom trenutku o tome ne razmišljamo, krenuli smo sa zdravstvom. Škole i bolnice ne smiju biti mjesta širenja infekcije, moraju biti sigurna mjesta. Kada steknemo određeno iskustvo, a imat ćemo i rezultate, moći ćemo razmišljati o širenju upotrebe potvrda. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Vidjeli smo Sloveniju i Italiju. Jesmo li mi preblagi?

Ne bih to rekao, taman smo strogi onoliko koliko treba biti. Vidjeli smo da naše mjere daju rezultate, osigurali smo turističku sezonu, ali isto tako želimo osigurati i mirnu jesen. Vrlo smo jasni u tom kontekstu. Slike iz Slovenije i Italije me rastužuju, potpuno je jasno da ova pandemija traje već godinu i pol i utječe na psihu i mnoge sociološke elemente, no cilj nekada ipak ne opravdava sredstvo, a pogotovo kada je to sredstvo nasilje. Stoga, kada osobna prava ugrožavaju prava drugih, poglavito na zdravlje i život, onda je ta borba za osobna prava po meni besmislena.

U subotu je novi festival slobode. Sami ste rekli: poslat ću poruku antivakserima, danas kažete 420 osoba je u proteklih 7 dana bolnici, to je osam punih autobusa. Poruke šaljete, jeste li ikad pokušali razumijete njihove motive?

Razumijem. Imam svoju djecu, razmišljao sam o učincima cjepivima, međutim, pitao sam struku. Dali su mi jasnu garanciju da je cjepivo djelotvorno. Stoga razumijem druge, ali oni moraju razumjeti sve nas skupa. Mi necijepljenjem, ako ništa drugo omogućavamo taj rezervoar gdje virus može cirkulirati i ponovno mutirati. Kada je tome kraj? Europske velike nacije postižu taj nivo procjepljivanja. Ništa se loše ne događa osim što se vraćaju na normalan život. Razumijem i druge, međutim, na takvoj sam poziciji da mi je briga za zdravlje hrvatskih građana najvažniji zadatak. Ne očekujem prosvjede kao u Sloveniji, međutim, očekujem nekakve prosvjede. Ali moramo staviti sve u određeni kontekst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. siječanj 2024 19:06