NA RUBU OČAJA

Inflacija ozbiljno narušava ne samo financijsko - već i psihičko stanje nacije. Građani su emocionalno slomljeni

U istraživanju koje je za RTL provela agencija Promocija plus 13 posto ispitanika kaže kako danas kupuju manje hrane nego prije.

Grafit u Savskoj ulici u Zagrebu

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Stravična inflacija, koja je u samo godinu dana ubrzala na gotovo 13 posto, počela je ozbiljno slamati vrijednost plaća, potrošačku moć, moral, ali i psihičko stanje hrvatskih građana.

Unatoč rekordnoj inflaciji, samo 35 posto radnika dobilo je povišicu plaće unazad šest mjeseci, za čak 55 posto radnika primanja su ostala ista, dok je 5,8 posto ispitanika - u velikom istraživanju koje je za RTL provela agencija Promocija plus - izjavilo da su im plaće smanjenje u zadnjih pola godine.

Među tih 35 posto sretnika kojima su poslodavci povećali plaće najviše je onih (61,4 posto) čije su plaće porasle do pet posto - u prosjeku oko 300 kuna. Do deset posto plaća je povećana za samo 27 posto ispitanika. Nažalost, istraživanje je pokazalo kako su žene prošle lošije od svojih muških kolega - povišicu je dobilo 32 posto žena u odnosu na 39 posto muškaraca.

Istraživanje je pokazalo da građani s pesimizmom gledaju na iduću godinu - 49,5 posto ispitanika očekuje da će im se financijsko stanje pogoršati, trideset posto ih misli da će im stanje ostati isto, a samo 15 posto njih je optimistično. Najpesimističniji oko stanja osobnih financija u idućoj godini su građani u dobi od 31. do 40. godine.

Ogromna inflacija koju ni izbliza ne prati adekvatan porast plaća značajno je promijenio i potrošačke navike hrvatskih građana. Čak 41 posto ispitanika izjavilo je da su počeli kupovati na akcijama, a 13 posto njih danas kupuje manje hrane nego prije. Da apsolutno ništa nisu promijenili u svojim kupovnim navikama izjavilo je samo jedan posto ispitanika.

Da su poskupljenja većine usluga i proizvoda počela vidljivo utjecati na njihovo emocionalno stanje izjavilo je čak 74 posto ispitanika.

Inflacija je, dakle, počela ozbiljno narušavati ne samo financijsko već i psihičko stanje nacije.

Ekskluzivno istraživanje za RTL provela je agencija Promocija plus od 2. do 4. studenoga na uzorku od 1300 ispitanika u cijeloj zemlji. Standardna grešku iznosi +/- 2,7 posto, a razina pouzdanoisti rezultata istraživanja je 95 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:16