EKONOMSKI NEODRŽIVE

INFOGRAFIKA Gdje se najgore živi i posluje: Ovo je deset najbesmislenijih općina u zemlji

Kriza je 2009. toliko pogodila poduzetnike u velikim gradovima da ni jedan nije imao rast prihoda

ZAGREB - Čak 221 od 428 hrvatskih općina nije ekonomski održiva, pokazala je analiza hrvatskog izdanja Forbesa temeljena na podacima Fine o poslovanju poduzetnika po gradovima i općinama te na podacima Ministarstva financija o stanju općinskih blagajni u posljednje tri godine.

Forbes donosi popis ekonomski neodrživih općina, a takvima smatra one koje imaju više zaposlenih u općinskoj administraciji nego u poduzećima u općini, one koje ukupno imaju manje od 100 zaposlenih, one u čijim općinskim proračunima pomoć državne blagajne prelazi polovicu prihoda, zatim one pretjerano zadužene, one koje na rashode same općine, materijalne troškove i zaposlene troše više od polovice vlastitih prihoda, te one čiji su proračuni u protekle tri godine u minusu.

Državna pomoć

Analiza je pokazala da je u općinama koje nemaju ekonomske osnove za normalno funkcioniranje i pružanje javnih usluga stanovništvu svoje načelnike pretežno ima HDZ.

Od 221 ekonimski neodržive općine HDZ, bilo samostalno ili uz podršku koalicijskih partnera, vlast putem neposredno izabranog načelnika drži u 122 općine.

Ekonomski je neodrživo 17 općina u kojima načelnika ima SDP, te 32 u kojima izvršnu vlast ima HDZ-ov koalicijski partner HSS. Nezavisni načelnici upravljaju sa 21 ekonomski neodrživom općinom, a u njih šest vlast drži HNS. Iz državnog proračuna od 2007. do 2009.

HDZ-ovim je općinama, njih ukupno 221 (od 428), uplaćeno 1,5 milijardi kuna pomoći, a 44 SDP-ove općine iz državne su blagajne u istom razdoblju dobile 226,6 milijuna kuna.

Državnu pomoć dobivaju i proračuni gradova. Forbes donosi i popis onih kojima država najviše financijski pomaže. Od 127 hrvatskih gradova HDZ ima svojeg gradonačelnika u njih 55 i od 2007. do 2009. ti su gradovi primili 1,2 milijarde kuna državne pomoći, a 26 gradova sa SDP-ovim gradonačelnicima dobilo je 429,1 milijun kuna pomoći.

Najlošiji gradovi

Forbes u novom broju donosi i listu 20 gradova koji ekonomski pokreću Hrvatsku. Ove godine, prema ekonomskim kriterijima, najbolji je grad Sveta Nedelja, preklani je to bio Rovinj, a lani Varaždin.

Drago Prahin (HDZ), gradonačelnik Svete Nedelje, najuspješniji lokalni šef, kaže: - Lakše je razvijati se ako imate status grada. aKriza je u 2009. snažno pogodila gospodarstvo, toliko da poduzetnici ni u jednom većem gradu koji su zajedno ostvarili neto dobit nisu imali rast prihoda. Forbes donosi i listu 17 najlošijih gradova, prema ekonomskim kriterijima poslovanja poduzetnika i stanja gradskih blagajni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55