KONAČNO UVOĐENJE REDA

INFOGRAFIKA: JUŽNOJ DALMACIJI 16 ZASTUPNIKA, 3 VIŠE OD NAJVEĆE IZBORNE JEDINICE Nova izborna pravila

Da su se nova izborna pravila, kakva se razmatraju u vladajućoj koaliciji, mogla primijeniti i na prošle izbore, najviše zastupnika u Saboru imala bi južna Dalmacija, odnosno 10. izborna jedinica

Da su se nova izborna pravila, kakva se razmatraju u vladajućoj koaliciji, mogla primijeniti i na prošle izbore, najviše zastupnika u Saboru imala bi južna Dalmacija, odnosno 10. izborna jedinica.

U Saboru bi, da su na snazi takva malo izmijenjena pravila, danas sjedilo 16 zastupnika iz te izborne jedinice, tj. tri više nego, recimo, u 1. izbornoj jedinici koja obuhvaća najveći dio Zagreba ili 9. koja je imala najviše birača.

Tko gubi, a tko dobiva

Od eventulano novih izbornih pravila, o kojima tek žele otvoriti raspravu, vladajuća Kukuriku koalicija ne bi profitirala jer bi u deset izbornih jedinica i u tom slučaju dobila 80 mandata. No, zato bi oporbeni HDZ imao mandat manje nego što su ga osvojili 2011., ali bi na izborima 2007. po istom principu dobili jedan mandat više. Da se prije godinu i pol primjenjivao takav drugačiji izborni zakon, u Saboru bi jednog zastupnika imala istarska Ladonja, jednog više Laburisti, a HDSSB bi ih umjesto šest imao pet. Mandati dviju najvećih stranaka samo bi bili drukčije raspoređeni - SDP bi, primjerice, izgubio po jednog u 5. i 6. jedinici, ali bi ih nadoknadio u 2. i 10., a HDZ bi također dobio mandat više u 10., ali bi, npr., izgubio u 1.

Rješenje koje je trenutno na stolu predviđa, naime, da se u svakoj jedinici bira 13 zastupnika, a da deset preostalih mandata budu kompenzacijski. Oni bi se raspoređivali od jedinice do jedinice u odnosu na broj birača koji su izašli na izbore, i to onim listama koje bi bi prema D’Hondtovu obračunu imale prvi najveći broj glasova.

I dalje proporcionalno

Takvim manjim izmjenama želi se barem donekle ujednačiti nejednak broj glasova potreban za osvajanje jednog mandata u Saboru među deset izbornih jedinica. Još od 2010. to je i preporuka Ustavnog suda jer je, primjerice, SDP-u na prošlim izborima za osvajanje devetog mandata u 6. izbornoj jedinci trebalo samo 10.031 glas, a s druge strane Ladonja u 8. jedinici ni sa 12.010 glasova nije uspjela ući u Sabor.

Izborna pravila neće se drastičnije mjenjati jer sustav ostaje proporcionalni, birat će se 140 zastupnika u deset jedinica, a nema ni prekrajanja izbornih jedinica. U SDP-u stoga tvrde da je više riječ o tehničkom, a ne političkom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:40