FINANCIJSKO BOGATSTVO

INFOGRAFIKA Svaki Hrvat ima 10.900 eura, pola od toga drži na štednji

Najbogatiji su Švicarci: svaki ima oko 164 tisuće eura. Slijede Amerikanci, Danci i Nizozemci
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Prema financijskom bogatstvu smo 28. na svijetu, samo tri mjesta iza Slovenije, a od zemalja u okruženju iznad Mađarske, Slovačke, Poljske, Bugarske i Rumunjske. Svaki hrvatski građanin raspolagao je lani sa 10.900 eura financijskog bogatstva, a Slovenac je imao 19.711 eura, pokazalo je posljednje istraživanje njemačkog osiguravatelja Allianza.

Globalna nejednakost

U skupini smo srednje bogatih zemalja, a naš udio u ukupnom bogatstvu 50 zemalja koje Allianz analizira iznosi 0,06 posto.

Najbogatiji su, očekivano, Švicarci: svaki ima 163.732 eura, petnaest puta više nego Hrvat. Slijede Amerikanci sa 101,76 tisuća eura, pa Danci, Nizozemci, Japanci... Na dnu su liste, pak, Indonezija, Indija, Ukrajina, Argentina i Kazahstan, gdje stanovnici imaju od 532 do 882 eura financijskog bogatstva. To je financijsko bogatstvo definirano kao imovina u bankama, dionicama, obveznicama, tehničkim rezervama te potrošnja samih kućanstava. U Hrvatskoj polovicu tog bogatstva čini štednja građana u bankama, razne vrijednosnice su narednih 35 posto, a životno osiguranje sudjeluje sa 9,6 posto.

Bogatstvo građana istočne Europe, u koju ubrajaju i Hrvatsku, raslo je najbrže u proteklih deset godina - godišnje prosječno za 17 posto, a čak i u financijskoj krizi raslo je brže nego u razvijenim zemljama. Financijska je kriza, prema Allianzovoj analizi, donijela i nešto dobro: smanjila je globalne nejednakosti u bogatstvu, jer je najjače pogodila bogate zemlje. U 2009. kod njih je bogatstvo po stanovniku palo 7,4 posto u odnosu na doba prije krize. Istodobno, bogatstvo u siromašnim zemljama bilo je gotovo 25 posto veće nego prije krize.

Višestruko veći omjer

Premda smo među srednje bogatima, nemamo razloga za slavlje. Porazni podaci za strukturu naše ekonomije kriju se na samom kraju Allianzova izvješća, u tabeli koja uspoređuje financijsko bogatstvo s BDP-jem po stanovniku. U Hrvatskoj je ta razlika gotovo zanemariva - bogatstvo iznosi 10.900 eura, a BDP po stanovniku 10.337 eura. To znači da mi praktički nemamo kapitala. U najbogatijim i najrazvijenijim zemljama taj je omjer više puta veći. Primjerice, najbogatiji Švicarci imaju 163.732 eura bogatstva i 48.669 eura BDP-a po stanovniku, Amerikanci 101.762 eura bogatstva i 33.539 eura BDP-a.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:28