REAKCIJA NA PRISAVSKE SKANDALE

'INFORMATIVNI PROGRAM NAŠ JE NAJVEĆI PROBLEM I TERET' Priznanje šefa HRT-a Radmana

Nedopustivo je da govor mržnje dolazi s ekrana HRT-a, rekla je Mirjana Rakić na sjednici Programskog vijeća
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Informativni program HRT-a naš je najveći problem i teret. On zahtijeva ozbiljne promjene, za što je potrebno vremena - rekao je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj sjednici Programskog vijeća javne radiotelevizije.

SMIJENJENI DENIS LATIN, KATJA KUŠEC I RUŽICA RENIĆ! Maknuti iz Dnevnika 3 zbog spornog gostovanja Ruže Tomašić

Povod je bio smjenjivanje uredničke ekipe Dnevnika 3 zbog gostovanja predsjednice Hrvatske stranke prava Ante Starčević, Ruže Tomašić, a spomenuti su i svi ostali nedavni grijesi koji su se HTV-u dogodili poput zabune Milanović - Mamić, netočne informacije o uhićenju Ivana Kralja...

- Nedopustivo je da govor mržnje dolazi s ekrana HRT-a. Smijenili smo i pomoćne urednike - Denisa Latina i Ružicu Renić jer to nisu počasne funkcije. Oni su imali mogućnost reakcije na slušalicu Katji Kušec, mogli su zahtijevati od nje da se ogradi, prekine, no to nisu učinili.

Naša odluka bila je pravovaljana, a donijeli smo je tek u utorak jer takve stvari ne treba rješavati preko koljena, nabrzaka - odgovorila je Mirjana Rakić, vršiteljica dužnosti ravnatelja programa HRT-a te v.d. glavne urednice Prvog programa HTV-a odgovarajući na upite pojedinih vijećnika koji su smatrali da su pomoćni urednici u ovom slučaju malo prestrogo kažnjeni te odbacila teze da su te smjene rezultat političkog pritiska.

- Ovo je bio samo povod te smjene, jer ta je ekipa imala cijeli niz profesionalnih uređivačkih propusta - pojasnio je Radman, koji je s druge strane podržao reakciju HRT-a “kazavši da su s pravom reagirali na riječi premijera Zorana Milanovića”. Međutim, napomenuo je da je jako teško braniti pravo na neovisnost kada ih urušavaju neprofesionalnost i nedosljednost.

Ostatak programa Radman je žestoko branio i pohvalio prijenos utakmice Hrvatska - Srbija.

O gostovanju Daše Drndić u “Daminu gambitu”, od čijih se izjava poput one da “Karamarko želi da se vrati fašistoidno domoljublje ‘90-ih” urednica Elizabeta Gojan također nije ogradila, Rakić i Radman dosad nisu znali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:52