PANIKA NA LANIŠTU

Ingra prijeti zatvaranjem Arene: ZG holding ne plaća održavanje

ZAGREB - U predvečerje proslave drugog rođendana Arene Zagreb tvrtka Ingra zaprijetila je zatvaranjem te najveće dvorane u Hrvatskoj zbog moguće ugroženosti sigurnosti posjetitelja!

Troškovi i interesi

Razlog tome je neplaćanje ugovorenog održavanja dvorane od strane Zagrebačkog holdinga koji je ove godine samo za održavanje Arene trebao Ingri uplatiti 8,9 milijuna kuna bez PDV-a. Zagrebačka megatvrtka dosad je platila samo 1,6 milijuna kuna, pa je Ingra, kao vlasnik Arene, sama morala snositi troškove održavanja vlastitim novcem.

- Ove godine istječu jamstva za većinu ugrađene opreme. Do sada smo sve održavali vlastitim sredstvima umjesto da te financije ulažemo u vlastite projekte. Cijela situacija je uistinu dramatična i mi moramo zaštititi svoje interese, ali i zaštititi sigurnost posjetitelja Arene. Za sada nema ugroženih, ali mi više ne možemo sami snositi trošak - kaže Danko Deban, glasnogovornik Ingre.

Dodao je da do kraja ove godine očekuju novac od Holdinga. Ako novac ne stigne na račun, bit će prisiljeni zatvoriti Arenu.

Holdingu iznos sporan

U Holdingu ističu da je iznos od 8,9 milijuna kuna za održavanje - sporan.

Naime, ugovorom o zakupu iz 2007. godine Ingra je objekt predala u zakup Holdingu na razdoblje od 28 godina, uz iznos najamnine od 7,2 milijuna eura godišnje. Istovremeno su Grad Zagreb i Vlada potpisali Sporazum o financiranju zakupnine za Arenu i u njemu odredili da će preko Holdinga, kao društva u 100-postotnom vlasništvu Grada, sklopiti ugovor o zakupu i uplaćivati Holdingu iznos najamnine prema dogovorenoj dinamici. Trošak te najamnine Grad i država dijele u omjeru “pola-pola”.

I operativni trošak

Uz osnovnu najamninu utvrđen je i operativni trošak koji je predviđen za prvu godinu rada u iznosu od 300 tisuća eura.

- Problem je nastao kad je utvrđeno da će za 2010. godinu trošak iznositi ukupno oko 1,2 milijuna eura godišnje, odnosno oko 9 milijuna kuna, što, kad se odbije prvobitni paušalni iznos, i jest okvirni sporni iznos o kojem se govori.

To pitanje sada se rješava na sastancima s uključenim stranama - kaže Tomislav Pervan, direktor Arene Zagreb, podružnice Holdinga. U Ingri odgovaraju da je iznos od 2,1 milijun kuna bio dovoljan tek za održavanje hladnog pogona Arene, kako i stoji u ugovoru između Holdinga i Ingre.

I dodatni Holdingov dug Ingri

Holding duguje Ingri i 17,7 milijuna kuna depozita kod BKS banke. Depozit od 65 milijuna kuna služi Ingri kao jamstvo za godišnju zakupninu dvorane. Investitori su platili zakupnine za prvih devet mjeseci, no dio uplata je kasnio, pa je Ingra s depozita povukla novac koji sada mora mora nadoknaditi Holding.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:14