SABOR

INICIJATIVA ARSENA BAUKA Jedan od ustavnih sudaca treba biti iz redova manjina

 Damjan Tadić / CROPIX

Socijaldemokratska partija Hrvatske tražit će da saborski zastupnici na jedno od tri upražnjena mjesta u Ustavnom sudu Republike Hrvatske izabere kandidata koji je pripadnik neke od nacionalnih manjina.

“Naša početna politička pozicija u pregovorima je zauzimanje da jedan od sudaca dođe iz redova manjina”, potvrdio je jučer u razgovoru Arsen Bauk, šef Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru.

Bauk je dodao kako u stranci nisu razgovarali o konkretnim osobama, a usput je iznio i brojčani argument u korist ovakvog zahtjeva: “Kao trećeg suca spremni smo podržati predstavnika vladajuće većine ako bi to bio izbor Kluba nacionalnih manjina. Sudaca ima trinaest, što znači da jedan sudac predstavlja 7,69% stanovništva u našoj državi, a to odgovara udjelu pripadnika manjina u stanovništvu”, smatra Arsen Bauk.

Stajalište

Iako o tome na Iblerovu trgu nisu donijeli služenu odluku, koliko znamo, slično stajalište zastupa Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a, kao i dosta članova vodstva stranke. Vjerojatno se, bar djelomice, radi i o pokušaju približavanja SDP-a biračima srpske nacionalnosti, koji su na posljednjim izborima uvelike bojkotirali Socijaldemokratsku partiju. Sada se prilikom izbora ustavnih sudaca SDP-u otvorila prilika da inicira kandidaturu nekoga od uglednih pravnih stručnjaka srpske ili druge manjinske nacionalnosti, i skupa sa zastupnicima manjina, lobira za izbor te osobe.

Trenutno su svi članovi Ustavnog suda hrvatske nacionalnosti, i premda se povremeno predlagao izbor nekoga iz manjinskih redova, to se nije desilo.

Posljednja ozbiljna kandidatkinja manjina bila je još 2007. odvjetnica Milka Savić. Naposljetku nije izabrana, unatoč pozitivnom mišljenju Odbora za Ustav, koji ju je podržao uz pojašnjenje: “Za Milku Savić, sadašnju odvjetnicu koja se bavi pretežito građanskim, radnim i stambenim pravom te javno djeluje kao istaknuta članica srpske zajednice angažirane u zaštiti i promociji ljudskih i manjinskih prava, Odbor se opredijelio zbog njezina stručnog i javnog djelovanja te pozitivnog dojma iz javnog razgovora”.

Odvjetnici

Prije dvadesetak dana je saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno odlučio raspisati poziv za izbor tri suca Ustavnog suda Republike Hrvatske. Uskoro, već u travnju, istječe osmogodišnji mandat Miroslavu Šeparoviću, aktualnom predsjedniku Ustavnog suda, a sucima Mati Arloviću i Antunu Palariću u srpnju. Sabor je lani izabrao deset, od ukupno 13 ustavnih sudaca, i kada bude izabrano još troje, radit će u punom sastavu.

Suce Ustavnog suda Sabor bira dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika iz redova istaknutih sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti. To znači kako je neophodan konsenzus HDZ-a i SDP-a jer ni desnica, a ni ljevica nema 101 ili više zastupnika.

U lipnju prošle godine nekako su se dogovorili Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, i u posljednji trenutak je izbjegnuta ustavna kriza koja je Hrvatskoj prijetila jer je Ustavni sud, zamalo, ostao bez kvoruma nužnog za donošenje odluka. Ovaj put situacija nije ni približno tako dramatična, ako će se suci birati u srpnju, znači da je ostalo još četiri mjeseca, što je sasvim dovoljno za ozbiljnu selekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:39