SASTANAK U OSIJEKU

Inicijativa četiri grada o modernizaciji javne rasvjete i priuštivom stanovanju

Na sastanku u Osijeku razgovaralo se o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije

Marko Filipović, Ivan Radić, Tomislav Tomašević i Ivica Puljak

 Ivan Peric/Cropix

Inicijativa četiri grada, koja okuplja gradonačelnike Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita zaključila je u subotu kako su potrebni dodatni iskoraci u projektima modernizacije javne rasvjete, a da će se za napredak u projektima priuštivog stanovanja trebati više uključiti država.

Na sastanku u Osijeku razgovaralo se o temama priuštivog stanovanja, digitalizacije i zelene tranzicije.

image

Marko Filipović, Ivan Radić, Tomislav Tomašević i Ivica Puljak

Ivan Peric/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako se raspravljalo o automatskom upravljanju prometom, posebno o semaforiziranim raskrižjima, gdje se kroz umjetnu intelgenciju i algoritme, želi povećati protočnost prometa, posebice javnog prijevoza.

Dodao je kako se razgovaralo o ozelenjevanju gradova, jer sva četiri grada idu u smjeru povećanja stabala na javnim površinama, i sada se govori o 15 tisuća stabala, koje će tijekom ove sezone biti posađena u sva četiri velika grada.

Razgovarali smo o jačanju kapaciteta naših poduzeća u održavanju zelenih površina te modernizaciji javne rasvjete, što je u određenoj mjeri napravljeno u sva četiri grada, ali potrebni su dodatni iskoraci kako bi se ostvarile uštede električne energije i smanjilo svjetlosno onečišćenje, rekao je Tomašević.

image

Marko Filipović, Ivan Radić, Tomislav Tomašević i Ivica Pu

Ivan Peric/Cropix

Dodao je kako će na idućim sastancima fokusirati na temu modernizacije javne rasvjete, ali i na obnovljive izvore energije te energetsku obnovu javnih zgrada.

Govoreći o projektima digitalizacije gradonačelnik Splita Ivica Puljak kazao je kako je u Splitu otvoren kontakt centar, kao točka u kojoj građani prijavljuju svoje probleme i upite, na koje se brzo odgovara, a razgovaralo se o mogućnostima primjene takvog centra i u ostalim gradovima.

Razvili smo aplikaciju "smart city", koja može centralizirati sve naše digitalne usluge, u čemu je Rijeka najviše odmaka. Osijek razvija sveobuhvatnu integrirajuću platrformu, koja objedinjava sve te usluge. Suradnja u području digitalizacije ide dalje, i u budućnosti ćemo je nastaviti u ekspertnim grupama, izvijestio je Puljak.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je kako je u području priuštivog stanovanja došlo do značajnih pomaka, jer su ostvareni kontakti s Eurpskom investicjskom bankom, Svjetskom bankom te komercijalnim bankama, i razrađen je niz prijedloga, o kojima će se uskoro raspravljati.

image

Marko Filipović, Ivan Radić, Tomislav Tomašević i Ivica Pu

Ivan Peric/Cropix

Isitče kako je u Rijeci u javno savjetovanje upućena odluka kojom se omogućuje smanjjvanje komunalnog doprinosa, kada se radi o poticanom i priuštivom stanovanju, na način da se takvi projekti mogu djelomično ili potpuno osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa.

Izvijestio je kako je jučer razgovarao s nadležnim ministrom Brankom Bačićem i dogovoreno je da se aktivnosti konkretiziraju.

Filipović smatra kako priuštivo stanovanje treba biti tema o kojoj će se razgovarati na nacionalnoj razini, da država mora učiniti značajne korake naprijed, jer to "praktično postaje pitanje nacionalnog opstanka," s obzirom da cijene stambenih kvadrata "lete u nebo".

Dogovoreno je, u sklopu ove inicijative, ali i na sastanku udruge gradova, da to bude tema o kojoj treba razgovarati ne samo u okviru inicijatve četiri velika grada, nego i na razini svih hrvatskih gradova, istaknuo je Filipović.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić najavio je kako će se idući sastanak inicijative četiri grada održati u Zagrebu, a datum će biti dogovoren naknadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2024 09:45