ODLUKA VIJEĆNIKA

Inicijativa građana za Lungomare neće dobiti nagradu Povelja Grada Pule

Radi se o Inicijativi koja je organizirala i na koncu provela referendum "za" ili "protiv" gradnje na Lungomareu

Inicijativa za Lungomare

 Goran Šebelić/Cropix

Građanska inicijativa za Lungomare ipak neće dobiti Povelju Grada Pule, koja je zajedno s ostalim nagradama trebala biti uručena 5. svibnja u povodu Dana Grada, odlučili su pulski vijećnici.

Vijećnici Grada Pule odlučili su na sjednici u utorak navečer da neće prihvatiti odluku o dodjeljivanju Povelje.

Gradski Odbor za nagrade ranije je potvrdio da je Inicijativa pravovaljan kandidat za priznanje dok je Odbor za Statut na taj prijedlog dao negativno mišljenje.

Protiv odluke o dodjeljivanju Povelje glasali su predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski (nezavisna) i dvoje vijećnika HDZ-a, za je bilo troje vijećnika Možemo! i jedan iz IDS-a, a ostali su bili suzdržani.

Glasanju je prethodila žustra rasprava između SDP-ovog vijećnika Drage Marića i IDS-ovog Valtera Boljunčića, na temu legitimnosti i pravnoj opravdanosti predlaganja Inicijative za navedenu nagradu.

"Svi na neki način zaslužuju nagrade. Određene nedoumice bile su oko Inicijative za Lungomare, ali smo utvrdili da je njihova kandidatura nesporna", rekao je Boljunčić, ustvrdivši da je "Inicijativa podigla ljestvicu demokracije u gradu", te da ne stoje argumenti protiv njezine kandidature jer je zakon jasan.

Vijećnica Možemo! Ana Fonović istaknula je da je djelovanje Inicijative općepoznato u Puli te da je i sam gradonačelnik Filip Zoričić sudjelovao na njenim tribinama i time ne na neki način legitimirao.

Drugačije mišljenje imao je HDZ-ov Sean Soldatić koji je istaknuo da je gradski Odbor za Statut i poslovnik glasao protiv te kandidature.

Gradonačelnik Filip Zoričić poručio je da je jasan scenarij vijećnika Možemo! u tom ovom slučaju.

"Imaju svoje stratege, svoja dva medija i jasno je kamo to ide. Želite dovesti nas da kažemo da smo protiv građanske inicijative. Gradska uprava je uvijek na raspolaganju, pa i Inicijativi", poručio je gradonačelnik.

Rekao je da mu je žao što se ignoriraju struka i ljudi koji su dali svoj pravni savjet.

Vladajuća većina je putem gradske pravne službe postavila problem oko same legalnosti kandidiranja Inicijative zbog toga što, po njima, nema svojstva klasične pravne osobe. No, odluka je ipak došla vijećnicima na glasanje.

Radi se o Inicijativi koja je početkom listopada prošle godine organizirala i na koncu provela referendum "za" ili "protiv" gradnje na Lungomareu. Referendum na kraju nije polučio za Inicijativu željene rezultate budući da je na njega izašlo tek 22,71 posto građana Pule.

Odluke za dodjelu ostalih nagrada jednoglasno su usvojene.

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner dobitnica je Nagrade Grada Pule za 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:53