TREBAJU 400.000 POTPISA

Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' traži raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije

Kristina Pavlović
 Goran Mehkek / CROPIX

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" osnovala je organizacijski odbor za izjašnjavanje birača o raspisivanju referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije (IK) te pozvala građane da im se od 13. do 27. svibnja odazovu i pomognu prikupiti 400.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

Članovi inicijative u subotu su se okupili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića te poručili da Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji promiče rodnu teoriju koja zbunjujuće i pogubno utječe na hrvatsko društvo.

Među transparentima koje su ispisali bili su i "Pobjeđuje moralna i znanstvena Hrvatska" te "spol = rod".

Koordinatorica inicijative Kristina Pavlović odbacila je sumnje u ustavnost otkazivanja Istanbulske konvencije na temelju volje naroda te navela primjer Brexita.

- Primjer Brexita pokazuje da je netočna tvrdnja onih koji govore da se međudržavni ugovor ne može otkazati na temelju volje naroda izrečene na referendumu - rekla je.

Ustvrdila je kako je mogućnost otkazivanja Istanbulske konvencije predviđena u samoj konvenciji, ali i dodala da se u javnim istupima nastoji obeshrabriti građane koji bi izašli na referendum.

- Pokušava se obeshrabriti one koji vjeruju u demokraciju, vjeruju da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu - dodala je Pavlović.

Građanska inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije", koja je organizirala prosvjedne skupove u Zagrebu i Splitu, priključila se referendumskoj inicijativi.

- U situaciji kad je saborskim zastupnicima važnije mišljenje šefa stranke od mišljenja naroda, narod mora dići svoj glas na referendumu - poručila je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.

Umirovljeni general Željko Sačić pozvao je i branitelje da se odazovu na taj poziv i dignu glas protiv Istanbulske konvencije.

- Bit će pokušaja stvaranja pomutnje, skretanja u druge teme i pokušaja destrukcije, no mi čvrsto trebamo držati fokus na onome što nas je proteklih nekoliko mjeseci ujedinilo, a to je protivljenje Istanbulskoj konvenciji - istaknuo je Sačić te podsjetio kako su upravo branitelji i udruga udovica hrvatskih branitelja pokrenuli građansku inicijativu "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije".

- Mi kao pokretači te inicijative imamo odgovornost prema velikom broju ljudi koji su došli na skupove u Zagrebu i Splitu. Oni žele srušiti IK i mi ćemo im to omogućiti - rekao je Sačić.

On smatra da je glas "protiv" glas za samostalnost Hrvatske i temeljne nacionalne vrijednosti.

Iz Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" poručili su kako im se pridružio velik broj volontera za pomoć oko prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju IK-a.

Izrazili su nadu da će prikupiti bar deset posto glasova, od ukupnog broja birača, koji su im potrebni da se raspiše referendum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:33