TRAŽE SE GOSTI

INICIJATIVA IZ ČEŠKE RASPAMETILA DALMATINCE Domaći turistički sektor oduševljen zahtjevom za otvaranjem koridora do Jadrana

 
 Ivo Ravlić / CROPIX

Dugo nešto nije toliko razveselilo domaći turistički sektor poput inicijative naših čeških susjeda da se ovo ljeto dvije države dogovore i organiziraju posebne koridore kojima bi zdravi češki turisti ipak mogli ljetovati na Jadranu.

“Oduševljeni smo češkim prijedlogom, iako smo svi svjesni da odluku o tome hoće li ove godine biti dolazaka kakvih stranih turista ipak treba donijeti nadležni stožer. No, Česi su upravo tržište na koje smo najviše računali, bilo nam je jasno da bi baš oni mogli biti prvi koji će pokazati tendenciju dolaska na Jadran, zbog čega smo s njima u stalnom kontaktu”, potvrdio je direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, dodavši kako zajednica već neko vrijeme razmišlja kako u Hrvatsku, za početak, početi dovoditi barem češke novinare, čim prilike to budu dopuštale.

Osim toga, Stella za Jutarnji otkriva kako turistička zajednica u dogovoru s glavnim turističkim akterima priprema strategiju sezone koja će ove godine biti u posebnim uvjetima.

SVI IH ŽELE “U stalnom smo kontaktu s iznajmljivačima, hotelijerima i cijelim sektorom, a naš je plan, čim stožer da neke upute o relaksaciji mjera i mogućnosti otvaranja granica, krenuti s marketingom izabranih destinacija koje smatramo najsigurnijima, odnosno u kojima nije bilo pandemije. Za sada su to ponajviše otoci poput Hvara, Brača i Visa, a mislimo da će se splitska i makarska rivijera nažalost otvarati među zadnjima”, rekao je Stella naglasivši kako bi u slučaju otvaranja koridora između Hrvatske i Češke najbolje bilo odabrati one cestovne, s obzirom na to da još uvijek nije jasno kakve će u skorije vrijeme biti avioveze prema Dalmaciji. U Baškoj Vodi, destinaciji u kojoj su Česi tradicionalno jedni od najbrojnijih gostiju, također postoji interes za ugošćivanjem ove sezone. “S time da predlažemo da se i privatni iznajmljivači moraju testirati na Covid-19 kako bismo i mi gostima mogli garantirati da dolaze na sigurno”, rekao je direktor TZ Baška Voda Ante Jurišić.

Za dolazak Čeha - iako oni obično radije odabiru privatni smještaj - spremni su i hotelijeri koji već neko vrijeme razrađuju vlastite scenarije plana i tempa otvaranja hotelskih objekata, no poručuju kako nadležna tijela turističkom sektoru u skorije vrijeme ipak trebaju poslati neke detalje - jer informacija neće imati previše značaja ako do njih stigne s početkom srpnja.

“Ova češka inicijativa za nas je odličan signal da ovogodišnje sezone može biti, no kada i pod kojim uvjetima treba pitati Nacionalni stožer od kojeg očekujemo odgovore na dva pitanja”, poručio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Hitna pitanja

Prvo je informacija o kriterijima relaksacije putničkog prometa, jer nije isto, ističe Ostojić, odaberemo li granice otvarati ako ćemo 20 dana imati pad broja oboljelih ili ako 20 dana uopće neće biti novozaraženih.

“Ovo drugo pritom će značiti da sezone ove godine uopće nema. Osim toga, važno je znati kakve će biti procedure na granicama, odnosno hoće li putnici stajati u kolonama i ispunjavati papire, što bi značilo da ne trebamo očekivati veliku turističku aktivnost”, poručio je Ostojić, napomenuvši kako u skorije vrijeme inicijative slične češkoj možemo očekivati i s drugih tržišta.

Hotelijeri u međuvremenu razrađuju vlastite planove otvaranja objekata, a razmatra se sve - na koji način gostima omogućiti da zadrže socijalnu distancu, kao i kako riješiti posluživanje hrane i pića.

Epidemiološka ocjena: Turisti bi ipak morali u karantenu

Kako neslužbeno doznajemo iz Vlade, češka inicijativa za otvaranje koridora prema Hrvatskoj službeno još uvijek nije stigla do hrvatske diplomacije, ali će pojedina domaća tijela danas stupiti u kontakt s Česima kako bi se upoznali s detaljima ove inicijative, iako glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak na jučerašnjoj konferenciji Česima nije dao puno nade.

“Zdravstvene potvrde ne znače puno jer čovjek već 24 sata kasnije može biti bolestan. Po nama bi turisti koje dolaze u Hrvatsku morali biti ili u 14-dnevnoj karanteni ili bi trebali dolaziti iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija bolja od naše”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 07:00