NAKON PROSVJEDA

Inicijativa mladih liječnika: ‘Ne prihvaćamo djelomična rješenja, već dubinsku i korjenitu reformu sustava‘

U razgovore s Ministarstvom zdravstva ulazimo potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor, stoji u njihovu priopćenju

Prosvjed u organizaciji Inicijative mladih liječnika RH

 Vanesa Pandzic/CROPIX

Inicijativa mladih liječnika RH zahvalila je u ponedjeljak svima koji su pomogli u organizaciji njihovog nedavnog prosvjeda poručivši kako neće odustati i neće prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu zdravstvenog sustava.

"Cilj koji smo zacrtali je ostvaren i nadmašen - izniman broj, većinom mladih liječnika, jasno je i glasno poručio svim odgovornima da više neće biti glavni krivci i dežurne zakrpe hrvatskog zdravstvenog sustava", poručili su u priopćenju te pozdravili činjenicu da su njihovi predstavnici po završetku prosvjeda bili pozvani na sastanak u Ministarstvo zdravstva gdje su obrazložili sve zahtjeve i prijedloge Inicijative.

"Od ministra i njegovih suradnika dobili smo potvrdu kako su naši zahtjevi opravdani te nam je predstavljen Nacrt reforme zdravstva koji ćemo u narednim danima detaljno proučiti. Na sljedećem sastanku, zakazanom za ponedjeljak, predstavit ćemo naše komentare i prijedloge izmjena navedenog Nacrta te se nadamo da će isti biti većinom usvojeni", poručuju mladi liječnici.

Napominju da u razgovore s Ministarstvom zdravstva ulaze "potpuno otvoreni za konstruktivan dogovor i s najboljom voljom da pomognu u rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju zdravstvo".

No dodaju kako neće dopustiti daljnje odugovlačenje s provedbom reforme.

"Stoga na sastanak dolazimo s ciljem da dogovorimo jasnu dinamku i rokove izvršavanja svih pojedinih zahtjeva. Smatramo da se većina zahtjeva može, ukoliko za to postoji volja, riješiti do kraja godine, što bi bio jasan pokazatelj da ova zdravstvena administracija ima stvarnu i iskrenu želju za unapređenjem hrvatskog zdravstvenog sustava", poručuju u priopćenju.

Obećavaju, kažu, svima koji zajedno s njima vode tu bitku da neće odustati te da neće prihvatiti nikakva djelomična rješenja, već isključivo dubinsku i korjenitu reformu hrvatskog zdravstvenog sustava.

Nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je u subotu pred Ministarstvom zdravstva, a nakon prosvjeda primio ih je resorni ministar Vili Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:49