StoryEditor
REAKCIJA

Inicijativa mladih osudila uvođenje Velereda predsjednika Tuđmana: Ne treba nam odlikovanje koje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata

Franjo Tuđman
 CROPIX

Inicijativa mladih za ljudska prava u petak je oštro osudila prijedlog o uvođenju Velereda predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, ustvrdivši da Hrvatskoj ne treba odlikovanje koje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata.

 

Inicijativa mladih priopćila je kako najoštrije osuđuje prijedlog Ministarstva uprave za izmjenu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske u sklopu kojeg se ustanovljuje novo visoko državno odlikovanje.

 

Istaknuli su kako je nedopustivo da u bilo kojoj državi koja poštuje ljudska prava, njeguje vladavinu prava i utemeljena je na europskim vrijednostima, državno odlikovanje nosi ime po sudioniku udruženog zločinačkog pothvata.

 

Podsjetili su da je presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ustanovljeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

 

"U udruženom zločinačkom pothvatu su osim osuđenih Prlića, Praljka, Stojića, Petkovića, Pušića i Ćorića sudjelovali i tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, bivši načelnik glavnog stožera HV-a Janko Bobetko i bivši čelnik Herceg-Bosne Mate Boban", stoji u priopćenju.

 

Inicijativa mladih navodi i da je Franjo Tuđman odgovoran za zločinačku politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini devedesetih godina, te da je uspostavio i nedemokratski sustav političkog odlučivanja u Hrvatskoj. Smatraju da zbog toga ni jedno odlikovanje ne bi trebalo nositi ime po njemu.

 

"Franjo Tuđman predstavlja vrijednosti koje ne smijemo prenositi sadašnjim i budućim generacijama jer su one suprotne izgradnji dobrog društva koje uključuje, razumije, poštuje i zajednički stvara za dobrobit svih, a ne nekih", drži ta Inicijativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2020 07:12