NOVI IZBORNI SUSTAV?

INICIJATIVA 'U IME OBITELJI' SE HVALI 'Već imamo trećinu potrebnih potpisa za novi referendum'

 Duje Klarić/CROPIX

ZAGREB - Inicijativa U ime obitelji u prva četiri dana prikupila je više od 150.000 potpisa građana za raspisivanje referenduma o promjeni hrvatskog izbornog sustava. Izvijestili su to danas na tiskovnoj konferenciji pojasnivši kako u tim rezultatima nema tri županije za koje još uvijek nisu pristigli podaci s terena.

Inicijativa je, dakle u prosjeku prikupila 37.500 potpisa dnevno. Kada su prošle godine prikupljali potpise za raspisivanje referenduma o braku, prve rezultate objavili su nakon deset dana potpisivanja.

Tada su rekli da je prikupljeno 380.000 potpisa, dakle - 38.000 prosječno po danu. Čini se kako su u ovoj akciji za svega 500 potpisa dnevno ispod prošlogodišnje inicijative.

- Volonteri nas izvještavaju kako se broj građana koji se izjašnjavaju za referendum povećava iz dana u dan - rekla je članica nacionalne koordinacije Ana Marija Marković, dodavši kako na prikupljanju potpisa radi više od 2.500 volontera diljem zemlje.

Da bi referendum bio raspisan, potrebno je 450.000 potpisa, odnosno deset posto od upisanih birača. Prošlogodišnji referendum raspisan je na temelju značajno većeg broja potpisa jer je inicijativa od 12. do 26. svibnja prikupila čak 749.316 potpisa. Unatoč dovoljnom broju potpisa i prošle je godine bilo prijepora oko tumačenja zakona jer je po jednim podacima 3,7 milijuna birača tih koji mogu zatražiti raspisivanje referenduma (pa bi 10 posto bilo 370.000), dok je po drugoj varijanti upotrebljiv samo broj birača upisanih u registar, a kojih je 4,5 milijuna. Stoga je inicijativa danas zatražila očitovanje Ustavnog suda na tu temu, kako bi bilo posve jasno koliko potpisa građana predstavlja deset posto.

Voditelj pravnog tima inicijative, odvjetnik Krešimir Planinić rekao je i kako je Ustavnom sudu predan još jedan prijedlog i to za nadzor nad ustavnosti zakonitosti postupanja određenih gradova. Naime, u Splitu, Karlovcu, Rijeci, Virovitici i još nekim sredinama događala su se naplaćivanja javnih površina ili nedopuštanje lokacije za štand. Primjerice, rekli su članovi inicijative, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar dopustio je samo četiri od osamdeset zatraženih lokacija za izjašnjavanje birača.

Na taj su način gradovi, rečeno je danas, onemogućili ili suzili mogućnost izjašnjavanja građana o inicijativi “birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Inicijativa se požalila i da policija diljem Hrvatske legitimira volontere i raspituje se o broju potpisa, što smatraju pokušajem zastrašivanja.

- U svakom slučaju, inicijativa je, kako raste broj potpisa, izložena sve jačim pokušajima zaustavljanja referendumskog izjašnjavanja birača i sve većim neistinama koje dolaze od vodstava obiju najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj. Na jednoj strani su HDZ, SDP, predsjednik Josipović i GONG, a na drugoj strani su svi oni koji žele promjene i veću društvenu pravednost - rekla je Željka Markić.

Da se vratimo na prolazna vremena, čini se kako aktivisti ove godine neznatno zaostaju za prošlogodišnjom akcijom prikupljanja potpisa. Nastavi li se ovaj tempo potpisivanja, aktivisti će u idućih deset dana prikupiti još 375 tisuća potpisa i imati više od pola milijuna, što je sasvim dovoljno za raspisivanje referenduma, bez obzira na tumačenje broja birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:14