ŽUPANOVA INICIJATIVA

Inicijativa za promjenom imena splitske zračne luke: ‘Neka se zove po sv. Jeronimu Dalmatincu‘

Ovu inicijativu župana splitsko-dalmatinskog podržali su gradonačelnici Splita, Kaštela i Trogira
Zračna luka Split
 Jakov Prkic/Cropix

Gradonačelnici splitskog područja u četvrtak su na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Bobanom podržali njegovu inicijativu da Zračnu luku Split imenuje po sv. Jeronimu Dalmatincu te će se utemeljiti Savjet za njeno preimenovanje, izvijestili su u četvrtak iz Ureda župana.

"Zaključeno je da će župan Blaženko Boban utemeljiti Savjet za preimenovanje "Zračne luke Split" u "Zračnu luku svetoga Jeronima Dalmatinca", navodi se u priopćenju.

U taj će Savjet biti pozvani stručnjaci iz Crkve i druge ugledne javne osobe, akademici, novinari i stručnjaci za brendiranje, kako bi u javnoj raspravi prikupili što više argumenata s kojima bi upoznali nadležno Ministarstvo i Vladu RH o značaju imenovanja Zračne luke imenom svetoga Jeronima Dalmatinca, znamenitoga svećenika, crkvenoga naučitelja i jednoga od četiri crkvena oca zapadne Crkve,

Ovu inicijativu župana splitsko-dalmatinskog Bobana podržali su gradonačelnici Splita - Andro Krstulović Opara, Kaštela - Denis Ivanović i Trogira - Ante Bilić kao i direktor Zračne luke Split Lukša Novak.

Sveti Jeronim (Stridon, oko 347. – Betlehem, 30. rujna 420.), kršćanski svetac, autor je prijevoda Biblije na latinski jezik - Biblije kakvu danas poznajemo. Bio je crkveni naučitelj, teolog, filozof i jezikoslovac. Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu nazvan je po ovom svecu. Sveti Jeronim zaštitnik je Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, a slavi se 30. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 13:40