VELIKA PROMJENA

Inina reakcija na odluku Vlade: ‘Premium goriva prodavat ćemo samo do isteka zaliha‘

Iz Ine poručuju kako Vladina Uredba ima ‘značajan negativan utjecaj na poslovanje kompanije‘
Ilustracija, Inina benzinska crpka
 Marko Todorov/Cropix

Nakon što je Vlada RH uredbom ograničila maloprodajne cijene goriva u Hrvatskoj, oglasila se i naftna kompanija INA.

Iz INA-e su poručili da će svoja premium class goriva prodavati samo do isteka zaliha, nakon čega ih više neće imati u ponudi zbog negativnog utjecaja na poslovanje kompanije.

Priopćenje INA-e ispod prenosimo u cijelosti.

- Nastavno na Uredbu Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, obavještavamo kupce da će INA prodavati svoja premium Class Plus goriva (Eurodiesel Class Plus, Eurosuper 95 Class Plus, Eurosuper 100 Class Plus) do isteka zaliha. Naime, zbog odredbi propisanih Uredbom koje uzrokuju značajan negativan utjecaj na poslovanje kompanije, posebno u odnosu na premium goriva, INA neće biti u mogućnosti kontinuirano opskrbljivati maloprodajna mjesta premium gorivima.

Napominjemo kako je opskrba tržišta Ininim standardnim gorivima sigurna (Eurosuper 95, Eurodiesel, Eurodiesel plavi).

U međuvremenu, INA nastavlja ispitivati daljnje posljedice na poslovanje i tržište koje Uredba Vlade nosi sa sobom, poručili su iz kompanije.

Operativna direktorica Ininih Usluga kupcima i maloprodaje Zdravka Demeter Bubalo poručila je pak sljedeće:

- Jedan od naših ključnih vrijednosti su kupci te u svakom trenutku na prvo mjesto stavljamo njihove potrebe za našim proizvodima i uslugama.

No uslijed jučerašnje uredbe Vlade o utvrđivanju najviših prodajnih cijena svih naftnih derivata, pa tako i premium goriva, prisiljeni smo prilagoditi svoje poslovanje kako bismo ublažili utjecaj takve odredbe na tržište.

Stoga će INA na svojim maloprodajnim mjestima diljem Hrvatske prodavati premium goriva Class Plus do isteka postojećih zaliha, dok će Eurosuper 95 i Eurodizel biti dostupni kao i do sada kako bismo osigurali kontinuiranu opskrbu tržišta i ostali prvi izbor tržišta.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom se maksimalne maloprodajne cijene s porezom na dodanu vrijednost određuju za motorne benzine Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 u visini od 11,10 kuna po litri. Za Eurodizel BS se određuje maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Te cijene vrijede 30 dana od stupanja uredbe na snagu. Na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani Uredbom ili drugim posebnim propisima.

Cijene nafte porasle prema 85 dolara

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 85 dolara, potaknute prognozom da će potražnja zamjetno nadmašiti ponudu zbog prijelaza industrije sa skupog plina i ugljena na naftne proizvode.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 82 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,82 dolara. U gotovo istom je iznosu poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 82,12 dolara.

Tržišta je i danas poduprla prognoza Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će nedostatna opskrba energentima povećati potražnju za naftom za 500 tisuća barela dnevno.

To bi značilo da će do siječnja iduće godine i sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, na kojem će se ponovo odlučivati o povećanju proizvodnje, potražnja biti veća od ponude za oko 700 tisuća barela dnevno.

Analitičari ujedno podsjećaju da su zalihe članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) na najnižoj razini od 2015. godine.

Potražnja raste paralelno oporavku gospodarstva od pandemijske krize, a dodatno je potpiruje prijelaz industrije sa skupog plina i ugljena na mazut i dizel.

"Činjenica da azijska tržišta podižu cijene iako su već dosegnule najvišu razinu u tjednu umjesto da vrebaju njihov pad snažan je signal da je potražnja za naftom i dalje jaka", napisao je u bilješci analitičar savjetodavne tvrtke OANDA Jeffrey Halley.

U takvim su uvjetima ulagači danas ignorirali neočekivano snažan rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 6,1 milijun barela, prema podacima ministarstva energetike, zbog pojačane prerade u rafinerijama.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 82,50 dolara, što znači da je poskupio 71 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 19:39