NAMJEŠTAJ OD AUTODIJELOVA

INOVATIVNI DIZAJNER ZAPRAVO JE PREVARANT? Uzimao novac, a namještaj nikada nije proizvodio: 'Oprostite mi, neiskusan sam!'

Nikoga nisam htio prevariti, propao sam zbog neznanja, tvrdi Goran Reljanović, koji će sada namještaj izrađivati kao radnik u tuđoj tvrtki
 Soldo/CROPIX

Goran Reljanović (36) iz Podvinja, mehaničar, bajker i zaljubljenik u motore, u jesen 2013. godine imao je velike snove koje je počeo realizirati i kojima je zagolicao maštu ljubitelja oktana.

Uz ulog od 10 kuna osnovao je jednostavnu tvrtku R.G.F. Exclusive Furniture i iz svoje skromne kućne radionice krenuo od rabljenih i odbačenih auto i moto dijelova lansirati maštovite uratke - moderan, funkcionalan i unikatan namještaj poput stolica, stolova, taburea, lampi... Reljanovićevom reciklažom ljubitelji automobilizma i motociklizma došli su na svoje jer su njihov namještaj postale felge velike colaže, autogume, diskovi, amortizeri, mašine, i to sve s potpisom Ducati, Yamaha, Pirelli, Michellin, Aprillia...

Poduzetnički duh

I mediji su prepoznali taj poduzetnički duh koji je osvojio kupce i izvan granica. Zbog ohrabrujućih naslova, pozitivnih TV priloga, fotografija atraktivnih proizvoda od recikliranih dijelova, narudžbe su frcale sa svih strana. Ručna, skupa i zahtjevna proizvodnja i danas varira od 400 do 750 eura po komadu namještaja. Međutim, Reljanovića je poduzetničko neiskustvo stajalo propasti. Novac naručitelja stizao mu je na račun, a namještaj nije uspijevao isporučiti. Tvrdi to Maja P., jedna od njegovih klijentica iz Švicarske (podaci poznati redakciji).

Avans za četiri stolice

Maja P. je Reljanoviću lani u studenom uplatila traženi avans za četiri stolice, međutim do danas ih nije dobila.

Račun Reljanovićeve tvrtke u blokadi je više od 130 dana, a 9. veljače je kao direktor pokrenuo zahtjev za pokretanje skraćenog postupka predstečajne nagodbe s obvezama od 415.000 kuna. Sada će namještaj izrađivati kao radnik u tvrtki United Vision vlasnika Miroslava Balaža koja je preuzela njegov R.G.F.

Naivni ljudi

Dok čeka ishod, muku muči i s prijavama policiji zbog prevara.

- Uplatila sam 11. studenoga 755 franaka jer je Reljanović tražio 80 posto akontacije. Naručila sam četiri stolice Ducati, koje su trebale biti poklon. Trebali smo ih preuzeti 22. prosinca kad dođemo u Hrvatsku. A on stolice nije ni počeo raditi! Odgađao je isporuku pa obećavao povrat novca. Prošla su tri mjeseca, prestao se javljati na telefon, a kad bismo ga dobili pravdao bi se da je u teškoj financijskoj situaciji. Kako kad mu naivni ljudi poput mene uplaćuju a on ništa ne isporučuje? Kad sam podnijela prijavu protiv njega, nedavno mi je poslao ovjerenu javnobilježničku potvrdu da će 15. ožujka njegov dug prema meni biti riješen.

Iako moje stolice nije ni počeo raditi, uredno je preuzimao druge narudžbe, gomilao posao i pritom tražio da mu se novac uplaćuje na privatne račune. Zar to nije prevara i utaja poreza? Nisam jedina prevarena - govori Maja P.

Njoj je Goran, osim stolica Ducati, trebao poslati i tri sata. Zbog toga je angažirala odvjetnika koji je inovativnog poduzetnika prijavio policiji za prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Potpisao izjavu

Goran Reljanović tvrdi da ne bježi od odgovornosti.

- Neiskusan sam i bez znanja za poslovanje. Nitko se nije rodio obrazovan. Od financijskog kraha ne bježim, a Miroslavu sam zahvalan do neba što me je uzeo pod svoje i dao mi priliku. Nažalost, gospođa iz Švicarske uvjerena je da sam je ciljano želio prevariti. To nije istina i potpisao sam joj izjavu. Policajci su bili kod mene doma, ispitali su me i otišli.

Dobavljači kojima dugujem i dalje posluju s mojim novim poslodavcem - prepun tuge objasnio je Goran Reljanović.

Nisam preuzeo tvrtku pa tako ni njegov dug

Reljanovićevu viziju preuzela je porečka tvrtka United Vision, koja se inače bavi trgovinom naočalama. Sada prima i uplate za Reljanovićeve uratke otkad je posrnuli poduzetnik u blokadi. Miroslavu Balažu, vlasniku tvrtke United Vision, to nije čudno jer, napominje, Reljanoviću je zbog ekskluzivnih poslovnih ideja odlučio pomoći i oploditi njegovo znanje.

- S Goranovom tvrtkom nemam veze. Nisam preuzeo ni tvrtku ni dug pa tako ni brend. Uzeo sam samo ideju i Gorana zaposlio za 5000 kuna plaće. Radit će u pogonu u Vukovaru. A dugovanja koja su mu se nagomilala zbog neznanja o poduzetništvu jer se previše zaigrao morat će podmiriti sam. Taj čovjek je gladan. Ni za struju na Božić nije imao. Ne štitim njegov integritet, mislim i na svoju zaradu. Biti poduzetnik nije lako, a on za to nije imao znanja - priča Miroslav Balaž iz United Visiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:56