POZADINA ‘AFERE ŠALABAHTER‘

Insajderi: ‘Znamo koji je HDZ-ovac to poslao‘ Horvat: ‘To sam bio ja, i nije bila greška!‘

Nakon što je u medijima navodno greškom završio šalabahter međimurskog HDZ-a, razgovarali smo s ključnim akterima

Darko Horvat

 Marko Todorov/Cropix

Afera šalabahter, u kojoj je, pisalo se, netko novinarima slučajno, umjesto pozivnice za tiskovnu konferenciju, poslao materijale Darka Horvata, dobiva svoj nastavak.

Kako je sam Darko Horvat rekao Jutarnjem, šalabahter, zbog kojeg su ga mediji ismijali, osobno je dao novinarima.

- Vaši kolege su me pitali mogu li im, kako ne bi pogriješili u brojkama, ali ni morali skidati tonske zapise, dati svoje materijale, što sam u dobroj vjeri i napravio. I ostao kasnije fasciniran reakcijom da jedna riječ u kojoj su zamijenjena dva slova, može izazvati toliki interes - prokomentirao je ministar to da je u materijalima napisano „12 Rafaela“, umjesto Rafalea, kako se zovu borbeni avioni.

U svom si je šalabahteru ministar još napisao i napomenu o pandemiji, da je „Vlada pokazala što je snaga države i bavi se ozbiljnim poslom i ne dopušta socijalnu frakturu kao Milanović“. O slučaju Žalac si je napomenuo da neće govoriti, osim ako bude direktnih pitanja.

Dok je još kružila priča o greškom poslanom mailu, međimurska je politička scena počela tražiti krivca za opstrukciju ministra Horvata, osobu koja bi ministru priredila ovakvu spačku.

Tako se govorilo o sukobu dviju frakcija unutar županijskog HDZ-a. Onih koji podržavaju ministra Horvata i s druge strane, štovatelja europarlamentarke Sunčane Glavak. Među potonjima je, rekli su za Jutarnji insajderi, i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, koji je i sam bio na tiskovnoj konferenciji pa su mu pripisali slanje šalabahtera novinarima. Interes Međimurke Sunčane Glavak da naškodi Horvatu bio bi navodno u tome jer je s Varaždincima dogovorena podjela mandata, što bi značilo njezin skori povratak doma. Premijeru Plenkoviću, pak, ne trebaju dva velika imena iz malog Međimurja, pa bi se u tom slučaju Glavak, navodno, htjela iznova izboriti za njegovu naklonost, koju je u međuvremenu dobio Horvat.

O takvoj insinuaciji, ministar kaže:

- Sunčana Glavak ima mandat koji ne ovisi ni o kakvim dogovorima s HDZ-om Varaždinske županije - rekao je Darko Horvat za Jutarnji.

Novinarima koji su proširili priču o „Rafaelu“ je poručio da će im „prvom prilikom osobno pokloniti Raffaelo, a Hrvatska kupuje borbene avione Rafale“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:08