NASTAVAK AFERE SMS

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a O NOVOJ AFERI MILIJANA BRKIĆA Njegovi bliski suradnici tvrde: 'Plenković ga se pokušava riješiti na sve načine'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Kako se neslužbeno doznaje, potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića, njegova brata, poduzetnika Josipa Brkića, Brkićeva kuma i bivšega vozača ministra Tomislava Tolušića, Blaža Curića, te informatičara Franju Vargu Policijski nacionalni USKOK (PNUSKOK) u sklopu kriminalističkoga istraživanja tereti za djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka, navodno počinjeno još 2015. godine.

Navodno se, kako je Jutarnjem listu potvrdio izvor upućen u slučaj, Vargi na teret stavlja da je određene podatke s računala Brkićeve supruge Karmen te još jedne ženske osobe učinio mimo njihova pristanka dostupnim Milijanu Brkiću i njegovom bratu.

Neki HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali i dalje su uvjereni da napadi na Brkića dolaze iz vrha HDZ-a.

- Mislim da se Andrej Plenković na sve načine pokušava riješiti Brkića. Zapravo je vrlo zanimljivo da ispada da je sve ono što je Franjo Varga rekao za skupinu Borg, komunikaciju Plenkovića i Martine Dalić, pa i za Gordana Jandrokovića - lažno, dok se nastavlja samo dio koji se odnosi na Milijana Brkića - komentirao je jedan član stranke blizak Brkiću. Ističe da se zamjeniku šefa HDZ-a i potpredsjedniku Sabora “najprije pakovala elitna prostitucija, a potom probijanje mjera preko kuma Blaža Curića u aferi SMS”.

- Kad se pokazalo da tu nema ništa, nastavilo se s ovim - kaže naš sugovornik, dodajući da je vrlo ružno “na ovakav način ulaziti u nečiji privatni život i obitelj”.

- Kako oni misle zaštiti svoju privatnost, ako ovako ulaze u privatnost nečije obitelji - komentira ovaj sugovornik i dodaje: - Nevjerojatno mi je da se stalno govori o curenju informacija, a onda iz tajnog dijela predistrage sve iscuri u medije.

U vrhu HDZ-a slučaj Brkić nisu željeli previše komentirati. Šef stranke i premijer Andrej Plenković novinarima je u nedjelju rekao da je pročitao informaciju koja je bila u medijima, kao i propćenje MUP-a.

- Nemam dodatnih saznanja, ne želim komentirati nešto o čemu nemam dovoljno informacija - rekao je Plenković, koji se nije čuo sa svojim zamjenikom. S Brkićem se nije čuo ni glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. I on je kazao da nema više informacija od onih koje su objavljene u medijima. Na pitanje novinara hoće li slučaj Brkić utjecati na europske izbore, Plenković je rekao da to nije povezano.

- Jedino ako to netko hoće konstruirati, ne vidim kakve to veze ima s HDZ-om i europskim izborima - rekao je Plenković, a Jandroković nije želio procjenjivati hoće li to nanijeti štetu stranci u kampanji za izbore.

- Pustimo da policija i DORH naprave svoj posao bez ikakvog pritiska od strane politike - poručio je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. Dodao je da HDZ ima najbolju listu, da će pobijediti, te da se ne boji da će oporba u kampanji iskoristiti slučaj Brkić.

Sam Brkić aferu je kratko komentirao još u subotu navečer.

- Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci se nastavlja, a u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije - rekao je Brkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2020 23:24