AFERA RENT-A-CAR

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a: 'SVE SKUPA NE IZGLEDA DOBRO' Može li Žalac izaći neokrznuta iz nove neugodne situacije u koju je dovela i premijera

U stranačkim krugovima posljednja dva, tri tjedna Gabrijela Žalac više se ne spominje u kontekstu europskih izbora, tvrde upućeni
 Damjan Tadić / CROPIX, Marko Mrkonjić / CROPIX

- Ministrica Gabrijela Žalac trebala bi otići iz Vlade. Ovo sve skupa ne izgleda dobro, najprije prometna nesreća, pa vožnja s nevažećom vozačkom dozvolom, a sada i luksuzni Mercedes. Dojam je jako, jako loš - kaže jedan dugogodišnji HDZ-ovac.

Ipak, nije uvjeren da će se premijer Andrej Plenković zbog najnovije afere odreći ministrice, a s time se uglavnom slažu i ostali HDZ-ovci s kojima smo razgovarali.

- Plenković uvijek štiti svoju ekipu, a do Žalac jako drži. Miljenica mu je od početka i ona je bila njegov izbor za ministricu. No, ovo je vrlo neugodna situacija i za Žalac i za Plenkovića - kaže naš sugovornik, dodajući kako je zanimljivo da se u stranačkim krugovima zadnja dva-tri tjedna Žalac više ne spominje vezano za europske izbore.

- Ne znam što će biti, ali mi je nekako teško vjerovati da će se Žalac i iz ove afere izvući neokrznuto, pitanje je hoće li još nešto isplivati. Ipak, s Plenkovićem je sve moguće - kaže ovaj HDZ-ovac, dodajući kako je “sve to neodgovorno”.

Prema pričama iz stranke, Plenković i Žalac upoznali su se prije nekoliko godina na jednoj konferenciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojoj je sadašnja ministrica držala govor. Plenkovića se njezin nastup, navodno, dojmio pa ju je, kad je postao premijer, pozvao da se pridruži njegovoj Vladi. Neki u HDZ-u ističu da je važnu ulogu u njihovu poznanstvu odigrala i bivša voditeljica njegova ureda u Bruxellesu, sadašnja saborska zastupnica Marijana Balić iz Vukovara. Ona je bliska s Plenkovićem, ali je, kažu HDZ-ovci, dobra i s Gabrijelom Žalac.

Napredovanje

U Banske dvore Žalac je došla s pozicije direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije (Hrast). Prethodno je bila na poziciji pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a od 2010. bila je i pročelnica. U županijskom uredu, zapravo, radila je od 2002., otkako je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku stekla diplomu. Najprije je radila kao vježbenica, a zatim kao stručna suradnica u uredu tadašnjeg župana, HSS-ova Nikole Šafera.

Tamo je ostala i nakon što je županiju preuzeo HDZ-ov župan Božo Galić. Njezino značajnije napredovanje u karijeri počelo je 2007. kad se Gabrijela Žalac učlanila u HDZ, jer je koju godinu poslije već dogurala do pročelnice Ureda, a potom postala i direktorica Razvojne agencije Hrast, odakle je došla u Vladu.

Iako poznanici i prijatelji ministrice tvrde da je brzo napredovala u karijeri zbog svoje stručnosti i marljivosti, dio političara iz njezina kraja govori da je za njeno brzo napredovanje zaslužan moćni HDZ-ovac iz Vinkovaca i jedan od potpredsjednika stranke Tomislav Čuljak, s kojim Žalac već neko vrijeme, kako se priča u stranci, ima zahlađene odnose.

Na karijeru Gabrijele Žalac, kako smatraju neki, utjecala je i činjenica što su joj i roditelji još od početka 90-ih u HDZ-u. Majka Vinka Ivanković joj je, govore u Vinkovcima, i danas utjecajna. Trenutačno je na poziciji šefice Hrvatske gospodarske komore u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Vinka Ivanković bliska je s Tomislavom Čuljkom, ali i s Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore, to vam je sve politički povezano - kazao je jedan od naših sugovornika iz Vinkovaca.

Krug odanih

Plenković je Žalac dodijelio Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje je dotad vodio Tomislav Tolušić, a njega je prebacio u problematično Ministarstvo poljoprivrede. HDZ-ovci su tada pričali da je to učinio jer je, s jedne strane, htio smanjiti utjecaj Tolušića koji mu, navodno, baš nije omiljen, a s druge jer je znao da će u Gabrijeli Žalac dobiti još jednog suradnika koji će pouzdano biti na njegovoj strani.

- Plenković voli biti okružen ljudima koji će mu biti odani i koji ga ni na koji način ne ugrožavaju. Žalac spada u taj krug. Sjetite se kako ju je branio i kad je izbila afera kad je pokušala posao vrijedan desetak milijuna kuna dodijeliti tvrtkama svog poznanika iz Splita bez otvorenog postupka javne nabave. Tada se žalila tvrtka King pa je natječaj na kraju poništen - kazao je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:22