DOBILI ČETIRI MANDATA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a: U STRANCI ŠOKIRANI REZULTATIMA I TEŠKIM PORAZOM NA IZBORIMA Dio članova tvrdi: 'Plenkovića je obijest došla glave!'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković doživio je težak poraz na europskim izborima. HDZ je osvojio samo četiri mandata, isto koliko i SDP. A još je porazniji postotak koji je HDZ dobio - jedva 23 posto.

- Ovo nam je jedan od najlošijih, ako ne i najlošiji rezultat u povijesti - komentirali su HDZ-ovci sinoć prve rezultate koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

- Plenkoviću je obijest i samovolja došla glave - rekao je jedan član stranke sinoć u stožeru u kojem je zavladao pravi šok nakon što je postalo jasno da HDZ nije dobio očekivanih i predviđanih pet mandata.

Čekaju analizu

HDZ-ovci su se gledali u nevjerici. Jedni su bili šokirani, a drugi govorili da više nisu ni očekivali. Sam šef stranke Andrej Plenković, koji je trebao dati izjavu oko 23:30 sati, nije se pojavljivao. Nije se moglo vidjeti nikoga ni od njegovih bližih suradnika u dvorani gdje su se čekali rezultati. Među okupljene Plenković se spustio oko ponoći i deset minuta. Dočekan je isforsiranim pljeskom. Na pozornicu je došao sam i najprije je svima zahvalio. Rekao je da je zadovoljan što je izlaznost bila gotovo 30 posto.

- Važno je da je HDZ na ove izbore išao sam, smatram da je to bila dobra odluka. Nisam zadovoljan jer nam je nedostajalo malo glasova za peti mandat, ali je očito da se biračko tijelo disperziralo - rekao je Plenković. Dodao je da su proeuropski orijentirana stranka i da će birači prepoznati da se bore da se riješe nagomilani problemi. Rekao je da će već danas analizirati što je moglo biti bolje. Nakon toga je brzo napustio dvoranu sa suradnicima. Na naš upit za dodatni komentar rekao je: - Rekao sam sve što sam htio.

Komentar nam nije htio dati ni Jandroković, ni Šuica, niti bilo tko drugi od HDZ-ovaca koji su požurili za šefom na drugi kat.

A samo kojih pola sata prije nego što je DIP objavio da HDZ ima četiri mandata, u HDZ-u je vladala puno bolja atmosfera, iako ne onako euforična kao ranijih godina.

- Ovo je velika pobjeda HDZ-a. Ono što nam je bio cilj, to smo i ostvarili - govorili su HDZ-ovci novinarima, dok je na ekranima stajalo HDZ-5. No, i tada je po prvim izlaznim anketama bilo jasno da 23 posto nije sjajan uspjeh te da je HDZ izgubio velik dio konzervativnih birača. Naime, desnici je na ovim izborima otišlo oko 15 posto, iako su, razjedinjeni, osvojili samo jedan mandat. Podsjetimo, na prošlim europskim izborima, HDZ je s koalicijskim partnerima osvojio 41,5 posto glasova i šest mandata. U HDZ-u se sinoć u početku, dok su smatrali da su osvojili 5 mandata, nisu opterećivali rezultatima koje je na izborima polučila desnica.

- To vam je kao nogomet. Važni su golovi - komentirao je Željko Reiner činjenicu da je desnica HDZ-u otela dobar dio glasova. Isto je novinarima ponavljao i Gordan Jandroković.

Primjedbe

Dubravka Šuica tijekom večeri rekla kako činjenica što je 15-ak posto glasova desnice otišlo krajnjoj desnici nije zabrinjavajuća te kako nema ništa zabrinjavajuće u politici, ali da bi bilo bolje da je otišlo mainstreamu.

Dio HDZ-ovaca, inače, sinoć je cijelo vrijeme bio kritičan prema rezultatima koje su pokazivale ankete, čak i kad se radilo o pet mandata.

- Ovo nije dobar rezultat za nas. Iako će se sve prikazivati kao uspjeh, pa čak i ako se bude radilo o 4 mandata. Greška je što na listi nismo imali Davora Stiera ili Miru Kovača, oni bi sigurno dobili veliki dio glasova koji je sada otišao Ruži Tomašić i ostalima - komentirao je jedan član stranke koji je sinoć bio središnjici, dodajući kako bez obzira na osvojene mandate ”eksperiment s Karlom Resslerom, Tomislavom Sokolom, Marijanom Balić i ostalima nije uspio”.

- Oni su dobri i kvalitetni, ali nisu bili dodana vrijednost - ističe naš sugovornik. Drugi HDZ-ovac dodaje kako su birači kaznili skretanje Andreja Plenkovića ulijevo.

- Očito je da nije bilo dovoljno spominjati Bleiburg i 30. svibnja na skupu u Ciboni. Najveći razlog podbačaja leži u Istanbulskoj. Nikada Crkva nije bila ovako otvoreno protiv HDZ-a kao na ovim izborima. Neki su svećenici otvoreno zagovarali Ružu Tomašić i Marijanu Petir - komentira naš sugovornik. Za dio HDZ-ovaca s kojima smo sinoć razgovarali i dalje je bila problematična lista na koju su od početka imali primjedbe.

Potpuni muk

- Lista je skrojena po ukusu predsjednika. Plenković je pokušao stvoriti svoj svijet, a za to nema uporište. Stoga je bilo očekivano da su desne stranke dobile glasove - rekao je još jedan član stranke prije rezultata DIP-a.

Potpuni muk vladao je središnjicom kada su u 19 sati objavljene prve izlazne ankete prema kojima je HDZ osvajao samo četiri mandata, dok je uz SDP-ova tri, po jedan mandat odlazio Hrvatskim suverenistima Ruže Tomašić, Neovisnima za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, te neovisnoj listi Mislava Kolakušića, Živom zidu i Amsterdamskoj koaliciji.

- To su samo ankete, za nas su uvijek bili bolji službeni rezultati - ponavljali su HDZ-ovci koji ipak u tim trenucima nisu uspijevali prikriti nervozu. Očekivali su sigurnih pet i najavljivali borbu za šesti mandat, a onda su doživjeli šok. Najviše su ih pogađali mandati za koje su prve ankete pokazivale da idu Suverenistima i Neovisnima za Hrvatsku.

Atmosfera je malo živnula nakon drugih anketa koje su HDZ-u ipak predvidjele pet mandata. No, ne zadugo. Zadnji rezultati DIP-a na kraju su ipak šokirali dio HDZ-ovaca koji su se nakon Plenkovićeve izjave razočarano razišli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:12