TROJAC NA VRHU

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ IZBORNIH STOŽERA Škorin nagli skok u HDZ-u smatraju neobičnim, analitičar: 'Milanovića bi taktika mogla stajati drugog kruga'

Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro
 Ranko Suvar, Marko Todorov, Matija Djanjesic / CROPIX

Vodeći trojac u utrci za Pantovčak - Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro - u sljedećih će desetak dana, ako je suditi prema posljednjem istraživanju, voditi bitku za svaki glas. Naime, prema istraživanju agencije Ipsos za Novu TV koje je objavljeno u petak navečer, ovo troje kandidata praktički je izjednačeno - Grabar-Kitarović ima potporu 27,4 posto, Milanović 24 posto, a Škoro 23 posto. No iz sva tri stožera poručili su da kampanju nastavljaju po planu te da nemaju namjeru mijenjati strategiju.

U stožeru Kolinde Grabar-Kitarović ističu kako ne pridaju veliku važnost posljednjem istraživanju.

- Zadnjih godina ankete su često bile promašene, a prava anketa bit će 22. prosinca. Mi nastavljamo s aktivnostima u kampanji prema predviđenom programu, što znači da nastavljamo s obilaskom Hrvatske - poručili su iz stožera HDZ-ove kandidatkinje koja u nedjelju, prema planu, obilazi Imotski, Makarsku, Omiš i Sinj, a navečer će u Splitu održati predizborni skup u dvorani Gripe.

Nekoliko članova HDZ-a reklo nam je u subotu kako posljednje istraživanje nije izazvalo zabrinutost u stranci, pogotovo kad je riječ o rastu rejtinga Miroslava Škore, koji je njihovoj kandidatkinji glavni konkurent među desnim biračkim tijelom.

- Nema panike ni posebne mobilizacije. Osim toga, ta anketa ne čini mi se previše realnom - rekao je sugovornik iz HDZ-a. Pojašnjava kako mu je neobičan tako velik rast popularnosti Miroslava Škore u istraživanju, i to gotovo preko noći.

Velika promjena trenda

- Iz istraživanja proizlazi da je došlo do velike promjene trenda, no to ne osjećam na terenu. Kad je, primjerice, prije nekoliko godina bio trend rasta Mosta, to se osjećalo na svakom koraku. A sada u slučaju Škore uopće ne osjećam takvu atmosferu. Bit će, naravno, protestnih glasova, ali sasvim sigurno ne toliko - komentirao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

I iz stožera Miroslava Škore u subotu su rekli kako neće odstupati od svog plana zbog posljednjeg istraživanja.

- Mi smo od prvog dana očekivali da će to biti borba za svaki glas. Nećemo mijenjati strategiju. Nismo pretjerano sigurni u točnost tih istraživanja, čak ni onda kad nam idu više u prilog. Naši podaci s terena govore da je situacija za nas još bolja nego što pokazuju istraživanja. Sada ulazimo u finiš kampanje i nastavljamo sa skupovima, obilaskom terena i aktivnostima na društvenim mrežama - rekli su u stožeru Miroslava Škore, koji u nedjelju ima predizborni skup u Zagrebu, a sljedeći vikend u Rijeci i Splitu.

- Nastavljamo kampanju po planu - poručili su i iz stožera SDP-ova kandidata Zorana Milanovića, koji je u subotu ujutro održao veliki skup u Splitu na kojem se okupilo više od 600 ljudi. Milanović je potom otišao u Dubrovnik, gdje je također u subotu navečer održao skup, a u nedjelju je, prema rasporedu, na druženju s građanima u Sinju pa se vraća u Zagreb.

Politički analitičar Ivica Relković objašnjava kako pad Grabar-Kitarović i rast Škore treba uzeti s rezervom jer dosadašnje ankete nisu pokazivale tako dramatične razlike.

Sljubljivanje s Bandićem

- S druge strane, moramo uzeti u obzir da je ovo prva anketa nakon službene objave kandidatura i da su neki birači pod utjecajem toga možda već donijeli odluku - kaže Relković te dodaje kako se, prema ovoj anketi, dogodilo isto što i na europskim izborima - da je za pet postotnih poena pao rejting Grabar-Kitarović, a za isti postotak narastao rejting Miroslava Škore, a Milanović je ostao otprilike na istom.

- Padu predsjednice pridonijelo je njezino “sljubljivanje” s Milanom Bandićem i njezino tvrdoglavo objašnjenje da na to ima pravo, što je pobrkala s pravom koje ima kao osoba u odnosu na pravo koje ima kao predsjednica. Svaki daljnji pad Grabar-Kitarović ići će na ruku Škori i obrnuto, dok je Ante Đapić tu sporedan - govori Relković. Dodaje kako se zbog borbe Škore i Grabar-Kitarović u problemu našao Zoran Milanović.

- Puno je kandidata koji će se truditi osvojiti nekoliko postotaka. Dobiju li, primjerice, Dalija Orešković 4 posto, a Katarina Peović 3 posto, ti postoci oduzimat će se Milanoviću. Isto tako postotke mu mogu uzeti i Dario Juričan i Mislav Kolakušić - komentira Relković. Ističe kako u ovom trenutku ne mora značiti da je vodeći trojac izjednačen, ali da bi u sljedećih desetak dana moglo doći do izjednačenja.

Kad je riječ o taktici koju bi kandidati trebali primijeniti, Relković kaže da bi Milanović, primjerice, trebao manje napadati Grabar-Kitarović i HDZ.

- To je paradoks, ali što više Milanović napada Grabar-Kitarović i HDZ, on time pomaže izjednačavanju Grabar-Kitarović i Škore. U toj situaciji može se dogoditi da svi imaju 25 posto i da za nekoliko postotaka on bude treći - kaže Relković. Za Grabar-Kitarović ističe da ne smije više praviti gafove, te da bi trebala krenuti u sučeljavanja s kandidatima, a ne bježati od njih.

- Ona je ipak prva u istraživanju i njoj u prilog ide da što više “malih kandidata” dobije postotke - smatra Relković. Za Škoru kaže da bi u odnosu na Grabar-Kitarović trebao nastaviti dosadašnju taktiku - izazvati je da napravi što više gafova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:48