SVATKO SVOJIM PUTEM

Insajderski izvještaj iz raskoljenog HNS-a: ‘Nikad, ali baš nikad Mićo nije dao naslutiti da će to učiniti...‘

Ne idem u Reformiste i nemamo nikakve sporazume. Kao gradonačelnik i župan moramo komunicirati, poručio je Batinić
Milorad Batinić
 Goran Mehkek/Cropix

Hoće li se Milorad Batinić i 200 njegovih, sad već bivših, HNS-ovaca, priključiti Reformistima Radimira Čačića?

Pitanje je to koje se postavlja od trenutka kad je gradonačelnik Ivanca objavio izlazak iz stranke u kojoj je bio od 2005. godine.

Iako bi varaždinski župan sigurno volio dobiti takav jedan komplet, koji u konačnici znači i prvi grad pod vladavinom Reformista na domaćem sjeveru, čini se da suradnja s bivšim stranačkim kolegom zasad nije na pameti.

Iako, lokalni narodnjaci vjeruju da su Čačić i Batinić dogovorili "gentlemanski sporazum", prema kojemu jedan drugome neće kontrirati na lokalnim izborima u svibnju. Gradonačelnik je o razlozima odlaska iz stranke napisao:

- HNS napuštamo duboko razočarani politikom središnjice u kojoj su osobni interesi pojedinih članova ispred interesa stranke, gdje stranačka tijela gotovo uopće ne funkcioniraju, gdje nema komunikacije vrha stranke s članovima i gdje su sve prepoznatljive politike HNS-a dokinute - piše u priopćenju.

Spominje se još i donedavna koalicija s HDZ-om, činjenicu da "birači na parlamentarnim izborima nisu honorirali dotadašnje politike HNS-a."

Novi predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj takvu Batinićevu izjavu u najmanju ruku komentira "nelogičnom".

- Nije mi jasan izlazak iz stranke kojoj si donedavno htio biti predsjednik - rekao je za Jutarnji list.

Kaže da je nakon izbora za prvog čovjeka stranke pokušao dogovoriti sastanak s Batinićem, ali ovaj nije odgovarao.

- Prije toga smo se često susretali i nikad, ali baš nikad, Mićo nije dao naslutiti da bi mogao napustiti stranku. U svakom slučaju, žao mi je svakog čovjeka kojeg izgubimo - rekao je Čuraj.

image
Stjepan Čuraj
Vlado Kos/ Cropix

Batinić i Čuraj vodili su borbu za predsjednika HNS-a, iz koje se Batinić samo koji dan prije izbora povukao. Pričalo se da su ga na to nagnala istraživanja na terenu, prema kojima nema šanse dobiti stranačke izbore. On sam je svoje povlačenje komentirao rečenicom: "Čini mi se da sam svojom kandidaturom i programskim porukama dirnuo u određene interesne krugove".

Iz godinama ranjavane stranke, koja je ipak uspjela opstati uglavnom zahvaljujući svojemu biračkom bazenu sa sjevera, gdje su narodnjaci na vlasti u velikom broju općina i dva grada, smatraju da je Batinić izašao iz stranke isključivo zato što više "neće moći računati na svoje koristi koje je ostvarivao zahvaljujući HNS-u".

Milorad Batinić, nakon četiri saborska mandata, ljetos nije osvojio novi, nakon čega je izgubio i unutarstranačke izbore za predsjednika.

- Zahvaljujući stranci, Batinić je tijekom 16 godina zaradio gotovo tri milijuna kuna. Ima u stranci još kvalitetnih ljudi, koji nikad nisu imali priliku otići u Sabor, on je na listi bio četiri puta. I nitko se nije na to požalio. A on sad nije uspio biti predsjednik i gotovo je, izlazi iz stranke - kažu nam iz HNS-a.

Sad već bivši Batinićevi kolege zaključuju da se, kad više ne može računati na nacionalni nivo, on odlučio posvetiti lokalnom djelovanju, a tu mu je od koristi biti u dobrim odnosima sa županom Radimirom Čačićem. Bilo u Reformistima, ili putem "gentlemanskih sporazuma".

Milorad Batinić negira bilo kakve dogovore s Radimirom Čačićem i Reformistima.

- Ne idem u Reformiste i nemamo nikakve sporazume. Kao gradonačelnik i župan moramo komunicirati. Često sam kroz politiku bio meta njegovih žaoka, ali mu nisam ostao ni dužan, no sve je to politika, "bez krvi". Kad uđeš u politički ring, s tim računaš. Što se tiče HNS-a, želio sam biti predsjednik kako bismo napravili reset stranke. Početi ispočetka, aktivirati i motivirati članove - rekao je za Jutarnji Milorad Batinić.

On će se u proljeće za gradonačelnika Ivanca kandidirati s nezavisne liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09