RASKOL

Insajderski izvještaj iz Škorinog pokreta: ‘Rasulo je bilo očekivano, čudo da nije krenulo prije‘

Zastupnici koji izlaze tvrde da je DP podlegao "pritisku duboke države". DP, pak, tvrdi da je Vrkljan "spavač"
Karolina Vidović Krišto i Milan Vrkljan
 
 Damjan Tadić/Cropix

Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto napustili su jučer saborski Klub Domovinskog pokreta i time ujedno potvrdili višetjedna kuloarska nagađanja o sukobima u stranci Miroslava Škore i njezinu osipanju. Vrkljan, koji je bio predsjednik Kluba DP-a, informaciju o odlasku objavio je na Facebooku, navevši da su mjesecima bili izloženi različitim političkim pritiscima i spletkarenjima unutar DP-a kako bi ih se ušutkalo i spriječilo u političkom radu.

Pritisak "duboke države"

"Nažalost, duboka država je ponovno djelovala, tako da smo K. Vidović Krišto i ja bili primorani napustiti Klub zastupnika DP-a. Razlika u pogledima K. Vidović Krišto i mene s jedne te Miroslava Škore i Marija Radića s druge strane je u tome da mi smatramo da su potrebne korjenite političke promjene u hrvatskom društvu te da tim promjenama mora biti podređen cjelokupni politički rad.

Te promjene su moguće ukoliko se stvori jaka politička opcija, vjerodostojna u svom političkom djelovanju, bez ikakvih trgovačko-nagodbenjačkih motiva... Mi ćemo nastaviti svoje političko djelovanje, a osnovni politički motiv jest stvaranje socijalne i pravedne hrvatske države, države funkcionalne vladavine prava u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom", objavio je, među ostalim, Vrkljan i dodao da će o detaljima na konferenciji za novinare.

A odgovor iz Domovinskog pokreta nije trebalo dugo čekati. I oni su reagirali na Facebooku, istaknuvši kako se "nadaju da dr. Vrkljan i Vidović Krišto neće postati prvi žetončići HDZ-a".

"Saborski zastupnik Milan Vrkljan i nezavisna zastupnica K. Vidović Krišto odlučili su napustiti Klub zastupnika DP-a, a o tome su javnost, vodstvo Domovinskog pokreta i sve druge članove Kluba obavijestili putem objave na Facebooku. Klub zastupnika DP-a nastavit će funkcionirati s deset članova na ostvarenju naše ideje o rušenju duopola i 'duboke države', o vraćanju hrvatske države narodu i ujedinjenju srodnih političkih snaga.

Milan Vrkljan, čovjek bez izbornog legitimiteta i talac Vilija Beroša, već duže vrijeme u dogovoru s vrhom HDZ-a priprema udar na DP, a K. Vidović-Krišto je tek kolateralna žrtva, koju je vješto izmanipulirao. Nadamo se da dr. Vrkljan i Vidović Krišto neće postati prvi žetončići HDZ-a. Želimo im svu sreću u budućem političkom i osobnom životu. Ako imamo isti cilj i dobre namjere, putevi će nam se opet spojiti", stoji u objavi DP-a.

Izvori bliski vrhu DP-a kažu kako je pozadina ovog sukoba pokušaj HDZ-a da razbije njihovu stranku.

- Vrkljan je očito ucijenjen. Mnogi su u DP-u nezadovoljni time što on, posebno u ovom drugom valu pandemije, nikada nije htio prozvati, niti kritizirati Vilija Beroša. Vrkljan je čak izbjegavao doći i na tiskovne konferencije na kojima je to bila tema. Naši su članovi tražili od njega reakcije, a on ih je ignorirao - rekao je jedan od naših sugovornika.

Dodao je kako je jučer u stranačkim prostorijama održan sastanak Kluba na kojem je jedna od tema trebala biti i Vrkljanova smjena.

- Već dulje vrijeme vlada nezadovoljstvo zbog Vrkljana kao šefa Kluba i namjeravalo se izabrati novog, a kad je Vrkljan to shvatio, uvrijedio se i napustio sastanak. Ubrzo je na Facebooku objavio svoj status o odlasku, što znači da je sve imao unaprijed pripremljeno. A što se tiče Vidović Krišto, Vrkljan ju je izmanipulirao - tvrdi izvor blizak vrhu DP-a te dodaje kako je Vrkljan očito bio "spavač Andreja Plenkovića".

"Nisu izdržali ni 6 mjeseci"

- Političku korist od ovoga ima jedino Andrej Plenković. Ovo nije prvi put da HDZ pokušava vrbovati naše ljude. Tako su oblijetali i oko Davora Dretara, ali i Ante Prkačina, ali uspjeli su samo s Vrkljanom - tvrdi naš sugovornik. Vrkljana jučer nismo uspjeli kontaktirati, a Vidović Krišto je za portal Direktno izjavila kako potpisuje sve što stoji u Vrkljanovoj objavi te da je ona zajednička.

- Ne pada mi na pamet o bilo kome nešto loše govoriti. To nije moj stil. Ako Bog da, nikada neće biti moj stil blatiti ljude, ali postoji jedan politički minimum ispod kojega dr. Vrkljan i ja ne idemo - navela je Krišto.

Oni koji bolje poznaju situaciju u DP-u rekli su nam jučer kako ih ne iznenađuje ovakav razvoj situacije.

- Bilo je očekivano da će doći do rasula u DP-u. U tu priču su svi ušli s figom u džepu i svatko gleda samo svoje interese, čudi me jedino što to nije počelo i ranije. Nisu izdržali ni šest mjeseci - zaključio je naš sugovornik.

Novi šef Kluba bit će Sjepo Bartulica?

Novi šef Kluba zastupnika DP-a, prema nekim informacijama, mogao bi biti Stjepo Bartulica, koji je sada na poziciji potpredsjednika, a Klub će ubuduće imati deset zastupnika. Odlazak Vrkljana i Vidović Krišto samo je nastavak problema za Miroslava Škoru.

Da situacija u DP-u nije idealna moglo se naslutiti i nedavno kada je Škoro, osnivajući podružnicu u Vukovaru, rekao kako očekuje da im se pridruži i Ivan Penava. No, vukovarski gradonačelnik nije želio ući u DP, nego je osnovao svoju stranku. Iako su tada s obje strane najavili da će na lokalne izbore izaći zajedno, bio je to jasan pokazatelj da su političke razlike i interesi među njima preveliki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:30