TURBULENCIJE U STRANCI

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ S BURNE SJEDNICE VRHA HDZ-a Darko Milinović je bio euforičan, kao da je držao novu presicu, a onda je ostao izoliran

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

- Konsenzualna odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća je da smo raspustili organizaciju ličko-senjskog HDZ-a i imenovali povjerenstvo od 10-ak članova koje će voditi državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić - izjavio je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon izvanredne sjednice tog tijela. Sjednica je bila odgovor na tiskovnu konferenciju koju je u četvrtak u Lici održao Darko Milinović. On je tada podnio ostavku na mjesto županijskog šefa HDZ-a jer je ministar Tomislav Ćorić donio odluku da se na mjesto ravnatelja NP Plitvička jezera postavi Tomislav Kovačević, a ne kandidatkinja ličko-senjskog HDZ-a Antonija Dujmović. Milinović je tom prilikom Ćorića prozvao kvazi HDZ-ovcem te poručio da se županijom neće upravljati iz Zagreba.

Plenković je jučer kazao kako očekuje da će se u sljedećim mjesecima organizirati novi izbori u HDZ-u Ličko-senjske županije te da Milinović ostaje župan i član Predsjedništva HDZ-a.

- Natječaji postoje da bi se na transparentan način i na temelju stručnih kvalifikacija birali najbolji kandidati. Iza tog načela stojimo i zato smo donijeli takvu odluku - rekao je Plenković i dodao kako je reakcija župana bila neprimjerena te da se to nije trebalo dogoditi. Na upit novinara, šef HDZ-a je rekao kako u HDZ-u nema frakcija.

- Postoji politika stranke i politika Vlade. HDZ vodim malo više od godinu i pol, u tom razdoblju pobijedili smo i na parlamentarnim izborima i na lokalnim izborima. U ovoj godini riješit ćemo sve financijske obveze koje smo naslijedili, stranka je konsolidirana. Ova Vlada je pokazala najveći duh partnerstva i surađivanja sa županijama - izjavio je Plenković.

Darko Milinović nakon sjednice Predsjedništva bio je kratak. Kazao je kako je za njega odluka o raspuštanju bila očekivana.

- Nisam razočaran, ne smatram to porazom. Ja sam jučer podnio ostavku i ovo je očekivana odluka. Idu izbori za predsjednika i županijski odbor - rekao je Milinović i dodao kako je na sastanku bilo dosta rasprave.

Milinović je prije sjednice Predsjedništva bio na sastanku s Plenkovićem na kojem su, doznajemo, bili i Milijan Brkić, Gordan Jandroković te Mario Kapulica. Na sjednici je, doznajemo, Plenković kazao kako je Milinovićev istup nanio svima puno štete. Nakon toga govorio je Milinović koji je na početku, kažu sudionici sastanka, bio prilično euforičan te je ponovio ono što je govorio dan ranije na tiskovnoj konferenciji. No, na njegovo izlaganje odgovorio je ministar Tomislav Ćorić koji je, govore HDZ-ovci sa sastanka, bio argumentiran te je detaljno objasnio što se sve događalo oko slučaja Plitvice i zašto je izabran Kovačević. Na sjednici su, doznajemo, svi dali potporu Ćoriću, a Milinovića su doznajemo, među prvima kritizirali Milijan Brkić i Gordan Jandroković te Tomislav Tolušić.

- Do tiskovne konferencije nije smjelo doći. Unutarstranačke stvari i problemi moraju se rješavati na stranačkim tijelima. Ako ima problema u komunikaciji s ministrima, to se treba rješavati dijalogom, a ne iznositi optužbe po medijima - kritizirali su Milinovića na sjednici. U raspravu su se potom uključili i ostali, a većina ih je istaknula da dobro surađuje s Ćorićem.

- S njim imamo dobru suradnju, redovito dolazi na sjednice ili se ispriča ako ne može doći. Uvijek je spreman na razgovor - navodno je za Ćorića kazao šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.

Najveći dio sastanka odnosio se na raspravu o Milinoviću, a na kraju se razgovaralo i županu Alojzu Tomaševiću. Njemu je dan rok do 15. siječnja, odnosno, do sljedeće redovite sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da podnese ostavku. Ako to ne učini, protiv njega će biti pokrenut postupak za isključenje iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:00