VRH HDZ-a U HYPO CENTRU

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ S VELIKOG STRANAČKOG SKUPA Za Škoru se komentiralo da je 'izdao HDZ', istaknuti član vladajućih za Jutarnji opisao atmosferu

 
Na fotografiji: Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Milijan Brkić
 Goran Mehkek / CROPIX

Da nije bilo glavnog tajnika Gordana Jandrokovića i njegova motivacijskog govora, to uopće ne bi izgledalo kao stranački skup pred izbore. On je unio najviše energije u dvoranu i među članove koji su prilično demotivirani - tim je riječima jedan istaknuti HDZ-ovac opisao atmosferu s HDZ-ove klauzure koja je jučer održana u zagrebačkom Hypo centru, a na kojoj su uz Kolindu Grabar-Kitarović bili najviši stranački dužnosnici.

- Šef Stožera Ivan Anušić možda je bio najrealniji u svom govoru, među ostalim je upozorio da se ne smije ponoviti situacija s europskih izbora. Ali s obzirom na stanje u stranci, tajming i atmosferu, Jandrokovićev govor bio je odličan, najbolje pogođen i sada najpotrebniji. Govorio je o Kolindi, njenim zaslugama, pozivao na zajedništvo, napadao protukandidate... No, poslije mu je šef stranke Andrej Plenković dobacio kako “on neće biti tako emotivan kao Gordan jer današnji skup nije prigoda za takve govore”. Dojam mnogih članova u dvorani je da mu se to nije svidjelo jer mu je Jandroković na neki način oduzeo show, pa mu je tako očito poručio da to ne može raditi. To je razumljivo s obzirom na to da je on šef stranke i da je on taj koji je trebao tako nastupiti, a nije - komentirao je naš sugovornik. Njegovo mišljenje dijele i drugi HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali.

Drugi krug

- Bio mi je neobičan i redoslijed njihovih istupa. Plenković je govorio dva puta, na početku i na kraju, potom Grabar-Kitarović, Jandroković, Anušić... Bilo bi logičnije da prvi govori šef kampanje, pa glavni tajnik, šef stranke i na kraju Grabar-Kitarović. Ona je ta koja treba biti u fokusu - kaže jedan od naših sugovornika, dodajući da je Plenković najviše govorio o svojim uspjesima i uspjesima Vlade u protekle tri godine, a naglasio je i važnost ovih izbora. Kad je riječ o protukandidatima Grabar-Kitarović, naš sugovornik kaže da se na klauzuri najviše napadalo Zorana Milanovića, a Miroslava Škoru nešto manje, te da su isticali kako se ne smije voditi rat sa Škorinim glasačima jer im trebaju u drugom krugu i da bez njih ne mogu do pobjede. Za Škoru su navodno komentrali da je izdao stranku jer je bio tu samo kad mu je trebalo...

Šef Stožera Anušić govorio je, doznajemo, o onome što je dosad napravljeno u kampanji, upozoravao na ono što nije dobro i što treba mijenjati, te naveo planove za nastavak kampanje.

- Na klauzuri uopće nije bilo prave atmosfere kao ranije, sve je to samo koreografija, ljudi nisu motitvirani - istaknuo je još jedan sudionik klauzure, koji kaže da je Plenković na kraju poručio prisutnima da je svatko od njih važan te da ne misle da je netko zapostavljen. Na klauzuri se govorilo i o prikupljanju potpisa za kandidaturu Grabar-Kitarović, te je istaknuto da će ih biti dovoljno. No, u javnost su još ranije izašle informacije kako prikupljanje potpisa ne teče baš glatko. Plan je, navodno, da se do predaje prikupi oko 230 tisuća potpisa, što je bitno manje od onoga koliko je predano kad je Grabar-Kitarović išla u prvu utrku za Pantovčak - predala ih je 328.683.

Reakcija iz stožera

- Mislim da nema šanse da ovaj put prikupimo toliko, a mislim da nema ni potrebe jer se ljude na taj način bespotrebno iscrpljuje. Čuo sam da je sada u Zagrebu u prvih nekoliko dana prikupljeno samo sedam tisuća - kaže naš sugovornik. Izvori bliži vrhu stranke, međutim, ističu da je zagrebački HDZ do petka prikupio oko 15 tisuća potpisa te da će do predaje ispuniti kvotu. Naime, sve stranačke organizacije dobile su kvotu, a svaka treba prikupiti dvostruko više potpisa od broja svojih članova. S obzirom na to da zagrebački HDZ ima oko 18 tisuća članova, zadatak im je prikupiti oko 36 tisuća potpisa.

Plenković na klauzuri, navodno, niti jednom nije spomenuo štrajk prosvjetara, a naši sugovornici ističu da se ponašao kao da se to ne događa.

- Da mi je netko govorio da ćemo u izbore ići s teretom višetjednog štrajka kojemu se ne nazire kraj, ne bih mu vjerovao - istakno je jedan HDZ-ovac.

A štrajk učitelja, pat-pozicija u pregovorima Vlade i sindikata, nemoć premijera da riješi taj problem koji se već pretvorio iz borbe za veće plaće u širi bunt protiv njegove Vlade, izazvao je i žestoku reakciju iz stožera Grabar-Kitarović - usmjerenu protiv HNS-a i njihove ministrice Blaženke Divjak. Šef stožera Anušić okrivio je baš HNS i Divjak što se prosvjed učitelja pretvotio u širi revolt, te ih optužio da je HNS preko ministrice Divjak inicirao prosvjed kako bi podigli svoj vrlo nizak stranački rejting. Šef HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je, pak, Anušiću da je njegova tvrdnja apsurdna kao i “predsjednička kampanja kojoj je on na čelu”.

Žestok napad

Dan nakon obračuna Anušić - Vrdoljak, izvor blizak HNS-u misli da je Anušićev žestok napad na Divjak i HNS posljedica predsjedničina straha da bi štrajk i prosvjed mogli poprilično umanjiti njezin rezultat na predsjedničkim izborima.

- Osim toga, mislim da Kolinda Grabar-Kitarović i tim potezom pritišće premijera Plenkovića da kako god zna završi učiteljski štrajk što prije kako se on ne bi preklopio s finišom izborne kampanje - smatra naš sugovornik. Izvor iz vrha HNS-a ističe da ono što je Anušić rekao o njima i Divjak misli velik dio HDZ-a od prvog dana njihove koalicije. Ne vjerujem da je šef predsjedničina stožera to rekao bez blagoslova predsjednika HDZ-a jer poznato je da Plenković ne može ministricu Divjak vidjeti nacrtanu - tvrdi sugovornik iz HNS-a. Izvori bliski Anušiću kažu da on to nije izjavio kao šef stožera, nego u svoje ime i kao župan, jer je njegov stav da štrajk predugo traje, da se tu ne radi o pregovorima, nego ultimatumu, te da su najveće žrtve tog štrajka djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:16