DETALJI SASTANKA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ SA SJEDNICE VRHA HDZ-a: DOZNALI SMO ŠTO JE PLENKOVIĆ ZAMJERIO KOLEGAMA U prvom planu bila je komunikacija na WhatsAppu

Zastupnik HDZ-a Stevo Culej pokazuje mjesto gdje mu je navodno tijekom Dana otvorenih vrata ukradena torba puna povjerljivih dokumenata prikupljenih tijekom 20 godina
 Damjan Tadić / CROPIX

Josip Đakić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, obavijestio je u petak ujutro šefa Sabora Gordana Jandrokovića da povlači amandman kojim je Odbor tražio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni praznik, nego spomendan i radni dan.

“Odbor za ratne veterane povlači amandmane na Konačni prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima”, stoji u dopisu u kojem je Đakić naveo da je Odbor takav zaključak donio na svojoj telefonskoj sjednici nakon što su razmotrili izvješće s rasprave o prijedlogu tog zakona.

Naveo je da je odluka donesena sa sedam glasova “za”, ali nije naveo o kojim je članovima Odbora riječ. No, Stevo Culej nije među njima.

- Ja se nisam izjasnio ni za što. Ja sam neizjašnjiv - kazao nam je Culej kad smo ga pitali je li i on glasao za povlačenje amandmana. Na upit je li ga iz HDZ-a netko oko toga kontaktirao, uzvratio je da je to njegova stvar. Rekao je i da se ne boji nikakvih sankcija.

- Zašto bih se plašio? Zbog čega bih bio sankcioniran? HDZ je demokratska stranka, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Drago mi je da je dogovoren 30. svibnja i da je Vukovar uvršten u blagdane. Moja osobna borba protiv zločina komunizma i velikosrpstva i dalje traje - izjavio je Culej.

Inače, Đakićeva obavijest o povlačenju amandmana uslijedila je samo kojih sat vremena nakon što je šef Kluba HDZ-a Branko Bačić novinarima rekao da će Odbor povući taj amandman jer je tako dogovoreno na sjednici Kluba.

Dodao je da je Đakić na Klubu rekao da će u potpunosti podržati Vladin prijedlog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Inicijativa Odbora za ratne veterane dan prije izazvala je nove tenzije u stranci i žestok sukob između šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednika Odbora za ratne veterane Josipa Đakića. No, Đakić se, pod pritiscima iz vodstva stranke, za razliku od Culeja, brzo povukao.

O ovom slučaju raspravljalo se u večernjim satima i na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a komentirao je to nakon sjednice i šef stranke Andrej Plenković.

- Stranka je vrlo jasna, cijeli ovaj zakon je bio predstavljen na našem zadnjem sastanku prije javnog savjetovanja i tada je bila rasprava i jedinstvena potpora. Stalno držimo konzistentnu liniju i te konzistentne linije trebaju se držati i naši saborski zastupnici - rekao je Plenković.

Upitan kako su mu Milijan Brkić i Josip Đakić objasnili ono što se dogodilo na Odboru za ratne veterane, Plenković je odgovorio kako je Brkić kazao da u tom trenutku nije bio na sjednici Odbora, dok je Đakić nakon što je još jednom razmotrio slučaj povukao prijedlog. Plenković je kazao da su sinoć na sjednici raspravili niz tema, a posebno aktivnosti koje su bile u Saboru, te da je jednoglasna potpora za rebalans proračuna i proračun za 2020., zakon o blagdanima...

Rekao je i kako ih je Ivan Anušić, šef Izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović, izvijestio daljnjim pripremama za njenu kandidaturu.

Doznajemo i kako su jedna od tema bile i WhatsApp grupe, posebno one koji otvaraju zagrebački HDZ-ovci. Navodno im je Plenković rekao da se članovi, ako postoje problemi, trebaju izjasniti na stranačkim tijelima, a ne otvarati WhatsApp grupe u kojima se šire laži i objave koje su na rubu govora mržnje, te se u njima otvoreno podržavaju i drugi kandidati.

To će se navodno ubuduće sankcionirati, kao i svaki drugi oblik nelojalnog ponašanja, te se od organizacija, kako doznajemo, očekuje da na to reagiraju. Budu li prelazili preko toga, navodno bi i šefovi organizacija sami mogli snositi posljedice.

Neki članovi kažu kako im je dojam da će se vodstvo HDZ-a, nakon ovoga što se dogodilo na Odboru za veterane, ubuduće ozbiljnije pozabaviti strankom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:23