PO NALOGU BEROŠA

Inspekcija češlja Vinogradsku: Ispituju je li bilo kršenja zakona i obavljaju proračunski nadzor

U Klinički zavod za radiologiju vratilo se nekoliko liječnika i radi se punim kapacitetom, ističu se iz Vinogradske u priopćenju
Dijana Zadravec, Zorav Vatavuk
 Ronald Gorsic/Cropix

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva te kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od utorka u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice obavljaju nadzor poslovanja. Po nalogu ministra zdravstva Vilija Beroša trebaju detaljno ispitati ukupno dosadašnje poslovanje te najstarije zagrebačke bolnice i po veličini drugog kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj.

Također, trebaju utvrditi je li bilo kakvih propusta u zdravstvenom radu ili kršenja zakona, kako je to sugerirano u javnim istupima bivše predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju prof. Dijane Zadravec. Uz to od Ministarstva financija ministar zdravstva zatražio je i obavljanje proračunskog nadzora, odnosno kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

- Svu raspoloživu dokumentaciju dali smo inspekcijama na uvid kako bi se utvrdile sve činjenice iz dosadašnjeg poslovanja naše ustanove, kako u medicinskom, tako i financijskom dijelu, jer nam je svima stalo da se dođe do točnih podataka i potpune istine, kazao je v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk i napomenuo da se u idućih nekoliko dana mogu očekivati rezultati inspekcijskog nalaza koji će biti predočeni ministru zdravstva, te njemu kao privremenom čelniku bolnice, a potom i obznanjeni javnosti.

Dr. Vatavuk privremeno je preuzeo upravljanje Kliničkim zavodom za dijagnostičku i interventnu radiologiju umjesto dosadašnje predstojnice. Prvi mu je zadatak bio osigurati redovito pružanje radioloških usluga onkološkim i drugim pacijentima.

- Napravljen je plan rada i dežurstava za narednih mjesec dana u Zavodu. Imamo sada dovoljan broj radiologa za redovito funkcioniranje cijelog bolničkog sustava. Nekoliko kolegica i kolega radiologa se vratilo natrag u bolnicu ovih dana, a u najavi ih imamo još nekolicinu. Ponosan sam na sve njih, i kao liječnike, i kao ljude, jer se vidi koliko truda ulažu da se nadoknade zaostaci, kaže Vatavuk.

- U lipnju nam dio osoblja koristi ostatak lanjskih godišnjih odmora, ali kolegice i kolege radiolozi koji su u mirovini ponudili su nam svoju pomoć u tom razdoblju. Bude li potrebe svakako ćemo prihvatiti ovu hvale vrijednu inicijativu. Uz to, ravnatelji KBC Zagreb prof. dr. Ante Čorušić i KB Dubrava prof. dr. Ivica Lukšić stavili su nam na raspolaganje dio njihovih radiologa za ispomoć bude li zatrebalo. To je samo još jedan dokaz međusobne solidarnosti unutar našeg bolničkog sustava, ali i fleksibilnosti organizacije u ovim vremenima epidemije kad se zajedničkim snagama uspijevamo nositi sa svim izazovima, dodao je dr. Vatavuk.

Vinogradska bi uskoro trebala dobiti i novog ravnatelja, a od petka, 21. svibnja 2021. godine traje 15-dnevni rok za prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:33