KRAJ MUČENJU

INSPEKCIJA KONAČNO STALA NA KRAJ UŽASU U ZATONU OBROVAČKOM Zatvoren improvizirani zoo, životinje su bile zanemarene, držane u katastrofalnim uvjetima

 
 Facebook

Veterinarska inspekcija zatvorila je improvizirani zoološki vrt u Zatonu Obrovačkom pri ugostiteljskom objektu ‘Anita’ nakon što je inspekcija utvrdila niz nepravilnosti.

Uprava Veterinarstva pri Ministarstvu poljoprivrede objavila je rezultate inspekcijskog nadzora životinja u zatočeništvu u Zatonu Obrovačkom. Utvrđeno je da je vlasnik ugostiteljskog objekta izlagao životinje iako nema registriran zoološki vrt, odnosno nema rješenje o odobrenju za rad niti je upisan u Upisnik zooloških vrtova, što znači da se bavio neregistriranom djelatnošću. Zabranjeno mu je daljnje izlaganje životinja, a dio istih bit će prebačen u Zagrebački Zoo, piše Antena Zadar.

Na cijelu je priču ukazala stranica na Facebooku Malina on wheels, koja i inače pomaže životinjama svojim angažmanom, nakon što su primili dramatičnu poruku s fotografijom. RTL podsjeća da se na ovaj slučaj ukazuje već više od deset godina! Počelo je još sredinom 2000-tih kada su brojni aktivisti udruga za zaštitu životinja upozoravali nadležne da životinje u nastambama žive u katastrofalnim uvjetima. Nojevi, magarci, sokoli, rode, majmun i mnoge druge životinje, ponovno su dospjeli u fokus javnosti 2010. godine kada se Mirela Holy u Hrvatskom saboru požalila da vlasnik Milan Anić konstantno povećava broj životinja te da žive u uvjetima nedostojnima živog bića. No, nalazi inspekcije su uvijek bili zadovoljavajući.

Inspekcijski nadzor životinja u zatočeništvu u Zatonu Obrovačkom utvrdio je da, osim što nema odobrenje za rad, životinje nemaju adekvatne uvjete. Na mjestu su našli i divlje životinje te dva primata premda nema nikakvih dokumenata o migraciji, zdravlju, a životinje nisu propisno označene.

Također, kod vlasnika nisu pronađeni nikakvi dokumenti o liječenjima životinja niti eventualnim uginućima. Osim toga, životinje nisu bile propisno zbrinute što se tiče vode i hrane pa je odmah zabranjeno daljnje izlaganje životinja kao i njihovo liječenje.

Rezultate inspekcije prenosimo u cijelosti:

'Povodom predstavke građana o neprimjerenom držanju životinja u zatočeništvu u okviru restorana, temeljem članka 137. stavka 1. Zakona o veterinarstvu (NN 82/13) dana 31. srpnja 2017. godine izvršen je inspekcijski nadzor na prostoru Ugostiteljskog objekta ANITA u Zatonu Obrovačkom.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da vlasnik ugostiteljskog objekta izlaže životinje iako nema registriran zoološki vrt, odnosno nema rješenje o odobrenju za rad niti je upisan u Upisnik zooloških vrtova, što znači da se bavi neregistriranom djelatnošću.

Osim domaćih životinja na istom prostoru su zatečene i divlje životinje te dva primata. Vlasnik životinja nema nikakvih dokumenata o migraciji, zdravlju, a životinje nisu propisno označene. Vlasnik ne posjeduje nikakve dokumente o liječenjima životinja niti eventualnim uginućima.

Zatečene životinje i njihovo stanje:

· Dva crna makaki majmuna, mužjak star po izjavi posjednika 6 godina cca 10 kg mase, ženka 3 godine starosti po izjavi posjednika mase 3 kg. Prostor vanjski ograđen u obliku slova L s mogućnošću pregrađivanja cca 25 m2 i centralnom nastambom 9m2. Visina vanjskog natkrivenog mrežastog ispusta je 3m. Majmuni su dobrog gojnog stanja kod ženske je vidljiva bezdlačnost stražnjice i djela stidnice te nešto keratoznog tkiva u tom području. U svakom od dva vanjska prostora su metalni okrugli bazeni za vodu 30 cm. Unutar nastambe osigurana je pojilica za vodu. Na podu ispusta zatečeni su ostaci jabuka grožđa, krastavaca i paprike.

· Četiri noja - tri ženke i jedan mužjak u vanjskom ograđenom prostoru cca 30x 8m visine ograde u najvećem dijelu 2,24 m u dijelu ograde dužine cca 8 metara visina iznosi 1,75 cm. Prostor namijenjen za pijesak je ispunjen šljunkom. Nastamba za nojeve je veličine cca 4x2m. Ženke su u trtičnom dijelu slabije opernaćene. Jedna ženska životinja ima iznad prstiju oteklinu veličine teniske loptice. Životinja hramlje te se slabije oslanja;

· Jedan bijeli i jedan šareni paun u ograđenom prostoru 3x6m sa nastambom 3x2m;

· Dvije Ljame, muško i žensko starosti 6-7 godina, u ograđenom prostoru 10x5m s nastambom cca 3x2,5 m;

· Dva Australska emua (muško i žensko) u ograđenom vanjskom prostoru cca 6x6 m, visine vanjske ograde 1,8 m. Nastamba je uklopljena u isti prostor veličine 2x4 m, pod je od zemlje posute sitnim tucanikom, nema prostora s pijeskom;

· Afrički ždral s ispustom 2x3m i nastambom 2,5x2,5 m i ozlijeđenim krilom vidljiva razderana krvava rana;

· Fazani pet komada - tri ženke i dva mužjaka u ispustu 2,5 x 2,5 s nastambom 2,5x 2,5;

· Sova ušara u ispustu 3x6 m visine 3m s nastambom u gorenjem dijelu iznad fazana dimenzija 5 x 2,5 m;

· Dva ponija - pastuh i kobila, kobila starosti 13 godina i pastuh 7 godina, magarac muški 4 godine starosti u prostoru vanjskom 30x30 m s krševitim podom bez vegetacije s nastambom zatvorenom 4 x 3 m, centralno u vanjskom prostoru s betonskim bazenom promjera 6 m s divljim patkama i automatskom pojilicom za kopitare;

· Tri vijetnamske svinje, dvije krmače i nerast stari 2 godine, nisu označeni, nastamba je zatvorena s natkrivenim ispustom;

· Jedna lisica starosti cca 3 mjeseca u prostoru vanjskom ograđenom cca 7x2 m i s natkrivenom nastambom 0,80 x 0,45 cm;

· Patuljaste koze 10 komada - nisu označene ušnom markicom, u ograđenom prostoru 7x 9 m i nastambom 2,5x2 m;

· Prostori s domaćom peradi u tri ograđena prostora s pripadajućim prikladnim nastambama vrste domaća kokoš;

· Pure i biserke - cca 50 kom;

· Deset grlica u zatvorenoj nastambi s natkrivenim ispustom;

· Četiri komada poljskih trčki (jarebica) u ograđenom prostoru i nastambom 2x3 m;

· Divlja patka - cca 20 komada, nastamba 3x3m ograđen ispust 5x4m;

Način opskrbe vodom u svim nastambama osim majmuna je osiguran putem PVC cijevi za vodu koji je montiran na vanjsku stranu ograda te se iz tih cijevi pune betonski valovčići za napajanje životinja.

U trenutku nadzora sve životinje imale su na raspolaganju dovoljne količine pitke vode, ali upitne temperature, jer se voda u PVC cjevovodu prekomjerno zagrijava, a zimi moguće i zamrzava. U nastambama nije osigurana umjetna rasvjeta niti ventilacija, osobito u nastambi primata, niti grijanje za zimske uvjete.

Hrana za životinje ne skladišti se u primjerenim uvjetima. Sigurnost posjetitelja i životinja u nastambama nije osigurana, jer su prolazi između vanjskih ispusta od jedne do druge strane odnosno staze, preuske u prosjeku 1,8 metara bez dodatnog zaštitnog prostora. Ulaz u nadzirani objekt je bez nadzora i stale kontrole, a prema izjavi vlasnika u objekt ulaze posjetitelji s kućnim ljubimcima.

Zatečene su životinje sa zdravstvenim problemima za koje stranka nije osigurala veterinarsku skrb. Uvjeti držanja nisu primjereni potrebama svojte i njezinih ekotipova.

U cilju poduzimanja hitnih mjera radi osiguranja javnog reda i sigurnosti vlasniku je osobno uručeno usmeno rješenje kojim se:

· zabranjuje izlaganje životinja zatečenih na adresi na prostoru pored Ugostiteljskog objekta ANITA u Zatonu Obrovačkom na KČ 108/2

· naređuje liječenje bolesnog noja i ždrala

· naređuje da se životinje crni makaki majmuni (mužjak i ženka) predaju Zoološkom vrtu Zagreb (pravnoj osobi koja ispunjava uvjete za držanje životinja u skladu s odredbama Zakona o zaštiti životinja).

Rok za izvršenje usmenog rješenja je odmah, a žalba na ovo rješenje ne odgađa njegovo izvršenje. Za sve ostale nesukladnosti biti će izrađeno Rješenje u zakonskom roku.

O rezultatima ovog inspekcijskog nadzora bit će obaviješteno i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je nadležno za očuvanje raznolikosti zavičajnih divljih vrsta, njihovih staništa i gena.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 17:15