IZVANREDNI NADZOR

Inspekcija na sudovima nije utvrdila nepravilnosti oko posvajanja djece iz Konga

Općinski sudovi u Varaždinu i Zlataru odobrili su posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo hrvatskim državljanima

Hrvatski parovi uhićeni u Zambiji

 Marko Miscevic/CROPIX

MUP-ova pravosudna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti tijekom izvanrednog nadzora nad radom općinskih sudova u Varaždinu i Zlataru, koji su priznali sudske odluke iz DR Konga vezane za slučajeve posvajanja djece iz te zemlje.

Ministarstvo pravosuđa u četvrtak je objavilo da nadzorom nisu otkrivene nepravilnosti, već da su predmeti u rad dodijeljeni nasumičnom dodjelom te da su suci, koji su donosili odluke godišnjim rasporedom poslova, bili raspoređeni za obavljanje poslova priznanja stranih sudskih odluka.

Napominju da kao tijelo izvršne vlasti nisu ovlašteni ocjenjivati postupanje sudova u sudskim predmetima, niti provjeravati dijelove spisa.

Iz Ministarstva ističu kako dosad nisu zaprimili zahtjev nijednog pravosudnog ili drugog tijela za međunarodnu pravnu pomoć za potrebe provođenja bilo kakvih postupaka vezanih za posvajanje.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao nadležno tijelo za pružanje konzularne pomoći, provodi aktivnosti na kojima surađuje s drugim tijelima, uključujući i stručnim službama Ministarstva pravosuđa i uprave‘‘, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa na novinarska pitanja.

Pravosudna inspekcija nadzire nezakonito obavljanje sudske uprave

Navode i kako njihova pravosudna inspekcija provodi izvanredni nadzor povodom pritužbi i predstavki suda te saznanja o nezakonitom ili nepravilnom obavljanju sudske uprave.

Naime, općinski sudovi u Varaždinu i Zlataru odobrili su posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo hrvatskim državljanima koji su uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djece iz te afričke države.

U tom slučaju postavljalo se pitanje zašto su se uhićeni posvajatelji obratili tim sudovima s obzirom na to da imaju prebivalište u Zagrebu, dok su domaći pravni stručnjaci ocijenili da je postupak na tim sudovima brži nego na zagrebačkima, koji su zatrpani brojnim predmetima.

Dodali su da se stranka može obratiti bilo kojem sudu, neovisno o svom prebivalištu.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca 2022. u zračnoj luci u zambijskoj Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Hrvatski državljani i dalje su u Zambiji gdje čekaju početak suđenja na Visokom sudu u zambijskoj Ndoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 22:02