VELIKA ŠKRTICA

Inspekcija testirala 14 sladoleda od vanilije, a rezultati su sramotni. Znate li uopće što se nalazi unutra?

U kratkom videu pogledajte kojih pet sladoleda s okusom vanilije s domaćih polica u sebi uopće ne sadrže plod ove mahunarke

Sladoled od vanilije

 Jutarnji List/

Ovaj začin je skup, i to toliko da je naša inspekcija, čiju analizu prikazujemo u kratkom videu, pokazala kako od 14 odabranih sladoleda od vanilije iz domaćih trgovina, u njih čak 35 posto nema niti traga vaniliji, iako se po njoj čak i zovu.

Neki od primjeraka sladoleda od vanilije bez vanilije poznati su proizvodi domaće industrije koji sada dosežu već cijenu od euro i 50 centi za kornet, a koji se uglavnom sastoji od vode, brašna, kokosove masti i eventualno mlijeka u prahu.

Situacija nije ništa bolja niti sa sladoledima stranih proizvođača koji štede na glavnim sastojcima - poglavito vaniliji, ali zato navode kako u njima može biti tragova soje, no ne i tragove ove ukusne mahunarke.

Poražavajuće rezultate pojazalo je i istraživanje britanske udruge za zaštitu potrošača Which - oni su provjeravali koliko sladoleda na tržištu sadrži tradicionalne sastojke - svježe mlijeko, vrhnje ili vaniliju - a analiza je pokazala da njih samo 50 posto sadrži sva tri, a čak 20 posto niti jedan od ta tri sastojka.

U kratkom videu pogledajte kojih pet sladoleda s okusom vanilije s domaćih polica u sebi uopće ne sadrže plod ove mahunarke, a koliko ih ne sadrži čak niti mlijeko.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 22:02