PULA

Inspekcija upala u Dom za starije, u škrinjama nađeno 143 kg mesa kojem je istekao rok; Ravnateljica: ‘Nije istina!‘

Ravnateljica tvrdi kako je inspekcija bila u redovnom nadzoru, te da nisu oni oduzeli meso već je ustanova sama naložila uništavanje

Dom Alfredo Štiglić u Puli

 Dom Alfredo Štiglić/screenshot

Inspektori Državnog inspektorata zatekli su u pulskom Domu za starije i nemoćne osobe Alfredo Štiglić 143 kilograma zamrznutog mesa kojem je istekao rok trajanja.

Barem tako tvrdi inspekcija.

No, ravnateljica Doma Doris Ivanković tvrdi kako nije točno da je inspekcija oduzela meso, već da su oni sami shvatili da u zamrzivačima imaju meso koje nije pravilno rashlađeno te su naložili njegovo "neškodljivo uništavanje" od strane ovlaštene ustanove i to tijekom redovitog nadzora od strane Sanitarne inspekcije DIRH-a.

Riječ je o velikom domu koji djeluje na tri lokacije u Puli. U jednom od objekata smještena su 34 pokretna i funkcionalno neovisna korisnika koji su smješteni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama na četiri kata. U stacionaru Doma nalazi se 119 korisnika, a 17 osoba smješteno je na Odjelu za demencije. Kuhinja je jedna i upravo tu su, u srijedu, nastali problemi.

- Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz vašega upita. U rashladnim komorama-zamrzivačima zatečeno je meso s istekom roka uporabe za što je isti dan dostavljen i dokaz o preuzimanju nusproizvoda za neškodljivo zbrinjavanje od ovlaštenog sakupljača, Veterinarska ambulanta Pula - navodi Državni inspektorat na pitanje o pronalasku nepropisnog mesa u kuhinji, odnosno, zamrzivačima Doma.

Ravnateljica tvrdi drugačije.

- Navedeno meso, a radi se o količini za dva dana, nije bilo zaleđeno na propisan način sukladno HACCP mjerama. Napominjemo da se nije radilo o ugrozi zdravlja korisnika, niti im je servirana niti jedna loša namirnica, nego upravo iz razloga brige o korisnicima i poštivanju HACCP mjera u našoj Ustanovi u slučaju eventualnog odstupanja se odmah primjereno postupa. Meso nije oduzeto od strane Državnog inspektorata koji je bio u redovitom nadzoru, već je zbrinuto van Ustanove od strane ovlaštenog sakupljača, sukladno standardnim protokolima u okviru HACCP mjera po nalogu ravnateljice - poručila je ravnateljica za Jutarnji.

Naveli su i kako se radi o 143 kilograma piletine, puretine, svinjetine i junetine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:40