NADZOR MJERA

Inspekcije civilne zaštite ušle u pet zagrebačkih klubova: Kažnjeni su sa 150.000 kuna, evo zašto

Sve kazne ovaj vikend bile su u najnižem mogućem iznosu, kaže načelnik inspekcijskih poslova PUZ-a
Inspektori civilne zaštite 
 Luka Gerlanc/Cropix

Inspektori Civilne zaštite ovaj su vikend kaznili pet zagrebačkih noćnih klubova u ukupnom iznosu od 150.000 kuna.

Jedan je kažnjen sa 30.000 kuna jer je prekoračio radno vrijeme, a ostala četiri istom kaznom zbog krcatog plesnog podija, nepridržavanja distance među gostima i izostanka obavijesti na ulazu o dopuštenom broju gostiju unutar kluba.

Mogućnost kažnjavanja pravnih osoba najavio je još prošli ponedjeljak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Inspekcija može izreći kaznu od 20 do čak 70 tisuća kuna svakoj pravnoj osobi, tj. vlasniku lokala koji se ne pridržava epidemioloških mjera i uputa.

Kako se sada čini, inspektori novčano kažnjavaju samo teže prekršaje poput prekoračenja radnog vremena do ponoći, nepridržavanja distance i "neodgovornog" plesanja.

Usto, ukupan broj gostiju u lokalima mora biti istaknut na ulazu, a određuje se prema kriteriju četiri četvorna metra po osobi.

Mladen Vlaić, načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PUZ-a, kaže da su sve kazne napisane ovaj vikend išle na najniži mogući iznos.

- Najmanja kazna prema Zakonu o sustavu civilne zaštite za pravnu osobu je 20.000, a za odgovornu osobu u pravnoj 10.000 kuna. Vlasnici lokala koji su dobili prekršajni nalog imaju mogućnost žalbe, a zatim o tome odlučuje sud - kaže Vlaić i dodaje da su svi pregledani klubovi ovaj vikend poštovali određivanje redara za covid.

U Hrvatskoj je prošli tjedan obavljeno više od 2300 nadzora ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, svadbi i priredbi te izrečeno 259 usmenih upozorenja. Najopušteniji su bili u Splitu i Osijeku. U Osijeku je pri svakoj petoj inspekciji utvrđena neka nepravilnost, a u Splitu pri svakoj trećoj. No, nije napisana nijedna novčana kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 08:03