NADZOR AGREGATORA

Inspekcije u tvrtkama koje zapošljavaju i dostavljače: Čak 34 prekršaja iz radnih odnosa i 7 radnika bez prijave

Poslodavcu čiji radnik iz treće zemlje nema dozvolu za rad i boravak zabranjeno je obavljanje djelatnosti na 30 dana

Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

Iz Državnog inspektorata kažu nam da su tijekom ožujka i travnja ove godine, dakle u vrijeme kada su dostavljači digitalnih platformi prosvjedovali te su i učestale objave u medijima o kršenjima njihovih prava, obavili 220 inspekcijskih nadzora kod 54 poslodavca koji posluju putem digitalnih radnih platformi, tzv. agregatora.

Utvrđen je cijeli niz prekršaja u području radnih odnosa, a neprijavljeno je bilo sedam radnika, od čega tri strana državljanina. Jedan od njih nije imao ni dozvolu za boravak i rad.

Novčane kazne

"U predmetima koji su do sada okončani, na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u inspekcijskim nadzorima u području radnih odnosa, zbog osnovane sumnje na počinjenje ukupno 34 prekršaja, inspektori rada su protiv poslodavaca pravnih osoba i protiv odgovornih osoba poslodavaca nadležnim sudovima podnijeli 22 optužna prijedloga i izdali tri prekršajna naloga, a šestorici poslodavaca su donesena rješenja kojima im je u skladu s odredbama članka 7 Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada naloženo podnošenje prijave na obvezno mirovinsko osiguranje za radnike za koje je utvrđeno da su obavljali neprijavljeni rad (ukupno sedam radnika, od kojih trojica državljana trećih zemalja) i uplata propisane novčane kazne od 2655 eura u korist državnog proračuna za svakog neprijavljenog radnika", odgovorili su na naš upit.

Također, poslodavcu za kojeg je radio državljanin treće zemlje bez dozvole za boravak i rad privremeno je zabranjeno obavljanje djelatnosti u trajanju od 30 dana.

Nadzori još traju

Nabrajaju da je kod dvojice poslodavaca utvrđeno da su s radnicima sklopili pisani ugovor o radu koji ne sadrži sve dijelove propisane Zakonom o radu te im je naređeno da radnicima ponude izmjenu ugovora. Izdano je i jedno usmeno rješenje kojim je poslodavcu naređeno da "propise o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu te kolektivni ugovor i pravilnik o radu učini na prikladan način dostupnima radnicima".

U području zaštite na radu inspektori su donijeli ukupno 48 upravnih mjera, a najveći broj ih se odnosi na privremeno udaljavanje radnika s mjesta rada (za one radnike za koje poslodavac ne može predočiti dokaze o ispunjavanju propisanih uvjeta) te na izradu procjene rizika. Zbog tih prekršaja izrečeno je 28 novčanih kazni i pet prekršajnih naloga.

Naravno, to nije sve jer inspekcijski nadzori još traju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:45