PRIOPĆENJE MINISTARSTVA

Inspekcijski nalaz u slučaju Čavajda: ‘Bilo je kršenja procedura, ali sva skrb pružena joj je prema pravilima struke‘

U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB „Sv. Duh“, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije

Ministar zdravstva Vili Beroš

 Damir Krajač/Cropix

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak poslijepodne izdalo je priopćenje u kojem navodi rezultate zdravstveno-inspekcijskog nadzora koji su proveli u slučaju Mirele Čavajde. U priopćenju navode kako su u bolnicama KB Sveti Duh i KBC Sestre Milosrdnice kao i KB Merkur proveli sveobuhvatan nadzor.

- Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s djelatnicima u svim navedenim ustanovama, utvrđeni su proceduralni propusti u KB „Sv. Duh“ i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere. U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj. Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica ovog složenog slučaja, zdravstvena inspekcija je ocijenila potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno izvijestiti javnost - priopćili su iz Ministarstva.

'Utvrdit ćemo sve činjenice'

U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB „Sv. Duh“, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb, dok je u KBC „Sestre milosrdnice“, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu.

Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB „Sv. Duh“, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, navode dalje u priopćenju, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome.

- O navedenom će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice.

'Preporučili smo zahvat u Hrvatskoj'

Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB „Sv. Duh“ kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje. U postupanjima KB Merkur, nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb. Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative - dodali su.

Odvjetnica Mirele Čavajde Vanja Jurić rekla je za Jutarnji kako u ovom trenutku neće komentirati nalaz zdravstvene inspekcije.

- Mireli Čavajdi trenutno je potreban mir, zasad nećemo davati nikakve izjave - kazala je Vanja Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:33