AFERA VRGORAC

Inspektorat najavio tužbe: Šef HAC-a prekršio zakon, stiže kazna do 300.000 kuna

Natječaj je poništen u ponedjeljak na zahtjev premijerke Kosor zbog 'rasprava u javnosti'
Makarska, 100811.Predsjednik uprave Hrvatskih Auto Cesta Stjepko Boban, koji je trenutno na odmoru, odgovorio je na pitanja novinara u vezi sa zaposljavanjem radnika na naplatnim kucicama u VrgorcuNa slici: Stjepko Boban-predsjednik uprave HAC-a.Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
 Ivo Ravlic / CROPIX / CROPIX

Natječaj za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama (HAC) nema pravnog učinka, ustvrdio je inspekcijski nalaz Državnog inspektorata , koji je protiv HAC-a i odgovornih osoba najavio tužbe prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Novčane kazne za kršenje tog zakona iznose od 10 tisuća do 300 tisuća kuna za pravnu osobu, a 5 do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu.

HAC je sporni natječaj za deset radnih mjesta na naplati cestarine u Vrgorcu bez obrazloženja poništio u ponedjeljak na zahtjev premijerke Jadranke Kosor. Premijerka je poništenje zatražila zbog 'rasprava u javnosti i nezdavoljstva dijela kandidata za zapošljavanje'.

Insprektorat je nadzor spornog natječaja pokrenuo 10. kolovoza te je ustvrdio kako se na njega prijavilo 342 kandidata, nakon čega je povjerenstvo za provedbu natječaja predložilo upravi HAC-a deset zaposlenika koji su ispunjavali uvjete i imali prednost pri zapošljavanju temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Unatoč njihovom prijedlogu predsjednik uprave Stjepko Boban donosi odluku kojom 25. srpnja HAC potpisuje ugovor na neodređeno vrijeme s tri kandidata koji ispunjavaju uvjete određene Zakonom o pravima hrvatsih branitelja, ali i sa sedmero kandidata koji takav status nemaju.

Državni inspektorat je također utvrdio kako je HAC, da je poštivao Zakon o pravima hrvatskih branitelja, trebao zaposliti jednog kandidata koji je imao prednost pred svima s kojima je na kraju sklopljen sporni ugovor.

Riječ je, otkrili su inspektori, o nezaposlenom ratnom vojnom invalidu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:47