UHVAĆENA

INSPEKTORI IZNENAĐENI Stigla iz jedne od najrazvijenijih država Azije da bi na crno zarađivala u Dalmaciji

 
 Tonči Plazibat / CROPIX

Nelicencirani vodiči, uglavnom strani državljani, koji neovlašteno vode turiste u obilazak dubrovačkih znamenitosti, našli su se na udaru inspekcijskog nadzora provedenog od 21. do 23. kolovoza.

U tom je razdoblju obavljeno 20 inspekcijskih nadzora stranaca, a iz Grada Dubrovnika javljaju kako je utvrđeno da državljanka Republike Koreje pruža turističku uslugu turističkog vodiča nezakonito te je podnesen prekršajni nalog po Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, naplaćena je kazna te je izdano rješenje o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti u Republici Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Dodatno, policijski službenici 'divljoj' vodički iz Azije su u upravnom postupku otkazali kratkotrajni boravak jer ga nije koristila u namjeravanu svrhu.

Tijekom inspekcijskih kontrola pod povećalom su bile osobe zatečene u pružanju usluga turističkog vodiča ili turističkog pratitelja grupama gostiju iz drugih država, pretežito iz Južne Koreje, Kine, Tajvana, Singapura i Japana, a u kojima je utvrđeno da u 19 slučajeva nema nepravilnosti, odnosno da grupe gostiju predstavljaju osobe stranci u suradnji s legalnim turističkim vodičima Republike Hrvatske koje je angažirala turistička agencija čiji su gosti.

Paket mjera

Osim Korejke, prekršaj je utvrđen i kod državljanke Tajvana koja je pak, tijekom provođenja inspekcijskog nadzora policijskim službenicima odbila dati na uvid putnu ispravu ili bilo koju drugu javnu ispravu koja sadrži fotografiju. Stoga je izdan prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja opisanog u čl. 139. st.1. Zakona o strancima koji podrazumijeva posjedovanje radne dozvole.

U Gradu Dubrovniku i Društvu turističkih vodiča Dubrovnik pozdravljaju provođenje inspekcijskih nadzora. Vjeruju da će nadzori uz represivni imati i preventivni učinak jer nelegalno vođenje predstavlja veliki problem u djelatnosti turističkog vođenja.

– Akcija je plod suradnje turističke inspekcije Ministarstva turizma, Carine, MUP-a, Društva turističkih vodiča i Ceha vodiča pri Udruženju obrtnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada, koji je pomogao u realizaciji inicijative angažirajući nužnu stručnu prevoditeljicu. Uostalom, i ove akcije koje se nastavljaju dio su paketa mjera programa 'Poštujmo Grad' – kazala je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Iz Društva vodiča pak apeliraju na svoje članove da prilikom svakog vođenja istaknu svoje iskaznice te da pri ruci imaju isprintani ili elektronički nalog za vođenje. Ako raspolažu informacijama o neovlaštenim vodičima, vremenu i mjestu započinjanja razgleda, mole se da o tome bez odlaganja obavijeste nadležne inspekcijske službe ili Društvo vodiča.

Inspekcijske nadzore vodiča stranih državljana vodili su inspektori Carinskog ureda Dubrovnik i Sektora turističke inspekcije Ministarstva turizma, Ispostave Dubrovnik uz pratnju policijskih službenika policijske postaje Dubrovnik te u suradnji s Udruženjem turističkih vodiča Dubrovnik i Gradom Dubrovnikom, koji je za potrebe provođenja ove akcije angažirao nužnu ovlaštenu prevoditeljicu iz Zagreba.

Poštujmo Grad!

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju kako su u sklopu mjera projekta ‘Poštujmo Grad! (Respect the City), pokrenuli kampanju usmjerenu protiv djelatnosti nelegalnih ‘bookera’, kojom se gosti upozoravaju da ne kupuju izlete kod ilegalnih prodavača i ne sponzoriraju osobe koje rade protivno zakonu.

Nelegalno vođenje, suglasni su svi, narušava ugled destinacije, a k tome nestručno vođenje narušava doživljaj Dubrovnika posjetiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 16:47