ILEGALNI OBJEKTI

Inspektori u akciji: u Peroju počelo rušenje bespravnih vikendica

 Goran Šebelić / CROPIX

Jučer su srušena prva tri ilegalna objekta u Peroju na brijunskoj rivijeri u sklopu veće akcije rušenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Riječ je o slovenskim vikendicama u blizini mora, odnosno nadstrešnici, a vlasnici jučer nisu došli na rušenje svoje bespravno sagrađene imovine. Bili su samo policajci, bageristi, vozači kamiona te građevinski inspektori koji su sve nadzirali. Iz nedovršenih objekata, od kojih su neki imali i kućne brojeve i ispred kojih je stajao novi građevinski materijal, očito za nastavak gradnje, izvađen je namještaj, posuđe i sve ostale pokretnine te su skinuti prozori. Svi će ti predmeti biti pohranjeni u jednom skladištu u Puli.

Vlasnici su, naime, imali mogućnost sami o svom trošku srušiti objekt, ali kako nisu poštivali rokove, na teren su izašli bageri nadležnog ministarstva čiji su troškovi rušenja i odvoza građevinskog materijala i do tri puta skuplji nego kada je u pitanju rušenje u vlastitom aranžmanu. U narednim danima srušit će se još 17 vikendica, a onda bageri ministarstva idu na kontinent. Prije Peroja bili su na terenu u obližnjem Ližnjanu i Medulinu.

- U ovoj fazi u planu je rušenje dvadesetak objekata, većinom građenih na području općine Vodnjan u naselju Peroj. Danas su uklonjena tri objekta, a sve troškove rušenja snosit će investitori odnosno vlasnici, poručili su u Ministarstvu.

Kako saznajemo, u Peroj će se bageri ponovno vratiti u ožujku kada pravno za rušenje bude spremno barem još toliko objekata. A njih na brijunskom priobalju ne nedostaje i ovo je zapravo samo kap u moru. Naime, na potezu od mora pa sve do dva kilometara prema unutrašnjosti tamošnje su šumice i livade krcate bespravnim kućicama i barakama. Dobar dio njih je sagrađen nakon 2011. godine, odnosno nakon roka kada se više bespravni objekti nisu više mogli legalizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:37